Hvorfor skal du videre?

Jeg er lige kommet tilbage på pinden efter tre uger i sommerhus. Det var ikke kun dage med tid til at pleje min efterhånden håndterbare diskusprolaps. Tiden var ubegrænset og læskende som en Aperol Spritz inden solnedgang.

Bruger du ferien her eller på at søge job? Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For i ferien er man herre over sine egne minutter. Man har masser af tid til at sidde under parasollen og skue ud over de vidtstrakte vidder, eller snørklede gyder, i sit indre kongerige. Jeg havde tilmed tid og nærvær nok til at lytte til min kærestes detaljerede og helt vildt urealistiske planer om at lave naturgrunden om til et botanisk trækplaster i Odsherred.

Med så meget tid til rådighed får nogle mennesker lyster, de ellers ikke giver sig selv tid og lov til at mærke. Med sand mellem tæerne og dagligdagens klokkestreng kappet for en tid får de lyst til at ændre deres liv. De får vilde og engagerede tanker om at skifte karriere, få nye udfordringer og begynde på noget nyt.

En undersøgelse, udarbejdet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk, viste for nylig, at 11,9 pct. af os vil bruge sommerferien til at søge nyt job. 13,4 pct. svarede, at de måske vil søge nyt job i sommerferien. Sommerferien er i øvrigt en god tid at søge job i siges det, fordi det store rykind af ansøgere først sker i august, når folk er hjemme fra ferie. Desuden har cheferne bedre tid til samtaler og læsning af ansøgninger, hvis de da ikke selv er taget på ferie.

Om folk gør alvor af deres planer, melder undersøgelsen ikke noget om. Men man har i det mindste haft tanken, kan man sige til sig selv, og det er da altid noget. Skilsmisserådgivere og familieadvokater har også travlt om sommeren. Ferierne, hvor vi har tid til at reflektere over livet, er efter sigende den travleste tid på rådgivningsportalen Skilsmisse-raad.dk.

Den tager vi en anden gang. Men det er et blålys at tro, at bare fordi man har løs bagkant og ingen pligter, så tænker man klart. Hverdagen vinder altid. I det næste job vil man også holde ferie. Der vil man også tænke bekymrede tanker om karrieren, mens man hjælper børnene med ventilen til badedyret. Og selv med grillhandsken på vil man stadig ønske sig et professionelt kursskifte, fordi ens daglige arbejdsopgaver keder, fordi man synes, man er overkvalificeret, eller at kollegerne er inkompetente.

Men måske er karrieren helt okay. I stedet for at bruge tid på at søge væk og videre skulle man måske i stedet se sig omkring, nyde sin kvinde, sine børn, sig selv eller noget andet smukt. Solnedgangene, ungdommens kække leg i klitterne eller flagspætten i træet, der hakker som besat for at få fat i en bille. Måske skulle man tjekke sine nære relationer for klumper i kommunikationen, før man tjekker olien på karrieren.

Da jeg kom på arbejde efter ferien, fortalte en kollega, at hendes veninde, der har en høj stilling, var gået til en jobkonsulent i sin fagforening. Veninden var små-utilfreds på sit arbejde og mente, det var tid til et karriereskift. Hun fik ikke råd om nye muligheder i branchen eller forslag om kompetenceudvidende suppleringskurser. Konsulenten så blot på hende, som havde hun for længst forstået, at venindens og vi andres utilfredshed måske i virkeligheden handler om at bruge sig selv på noget, der IKKE handler om arbejde og karriere. Hun konstaterede, at utilfredsheden var ubegrundet og konkluderede: »Få dig en hobby.«