Hvorfor må man lave svømning kun for kvinder, men ikke en vinsmagning?

Hvad er forskellen mellem en landsretsdom, der fastslår, at det er ulovlig diskrimination at indrette en hoteletage kun for kvinder, en ulovlig vin­­smagning kun for kvinder og helt lovlig svømning og fitness kun for kvinder? Den er svær at forklare, mener bl.a. direktøren i tænketanken Justitia.

Berlingske kunne fortælle onsdag, at man ikke må lave vinsmagninger kun for kvinder. En mand, der antageligvis brændte for at deltage i en sådan, klagede nemlig over arrangementet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor må man udelukke mænd fra svømmehaller, men ikke fra vinsmagning og hoteletager?

I Danmark er det lovligt at tilbyde svømning kun for det ene køn, mens det er forbudt at afholde en vinsmagning eller at indrette en hoteletage udelukkende for kvinder. En problematisk og tilfældig forskelsbehandling, mener flere.

I april 2014 blev det af Østre Landsret kendt ulovligt, at hotellet Bella Sky i Ørestad havde indrettet en etage, hvor mænd ikke måtte komme. Hotellet havde reserveret 20 ud af 812 hotelværelser til kvinder, for at de kunne føle sig mere trygge og, ifølge hoteldirektøren, være »sikre på at kunne være i fred«.

Men rene kvindeetager er altså ulovlig diskrimination. Som Berlingske kunne fortælle onsdag, må man heller ikke lave vinsmagninger kun for kvinder. En mand, der antageligvis brændte for at deltage i en sådan, klagede nemlig over arrangementet.

Ligebehandlingsnævnet mente, at klageren var blevet diskrimineret, hvorfor han fik en kompensation på 2.500 kroner som plaster på såret for den ubehagelige oplevelse.

Men selv om vinsmagning og hoteletager kun for kvinder er strengt forbud, må man godt foretage en anden form for kønsadskillelse med henblik på, at kvinder skal føle sig trygge og være i fred for mænd.

Nødvendigt og hensigtsmæssigt

Tingbjerg Svømmehal har indført en meget omdiskuteret kvindesvømning, hvor kvinder kan boltre sig uden at frygte mandlige blikke, da alt personale i svømmehallen er kvinder, og vinduerne er tildækkede. I Gellerupbadet i det vestlige Aarhus tilbyder man også en særskilt kvindesvømning. På badets hjemmeside kan man læse, at svømmehallen tilbyder svømning kun for kvinder hver lørdag fra kl. 15 til 18:

»Til kvindesvømning er vinduespartierne tildækkede, og der er kun kvindelige livreddere til stede. Der er derfor mulighed for at have en uforstyrret svømmeoplevelse med familie og veninder. Drenge op til og med tre år er også velkomne,« fremgår det af hjemmesiden.

Her kunne nogle måske indvende, at svømmehallen er åben for mænd resten af ugens dage. Men det samme argument kan bruges i forhold til hotel Bella Sky. Her findes intet mindre end 23 etager, hvoraf de 22 var tilgængelige for mænd.

Det burde altså være muligt for mænd at finde et værelse her, ligesom mænd også kan tage sig en svømmetur i Gellerupbadet på alle andre tidspunkter end lige netop lørdag eftermiddag.

Så hvordan kan det egentlig være, at det er acceptabelt at udelukke mænd fra svømning, men ikke fra hoteletager?

Maria Ventegodt Liisberg, der er jurist og ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder, forklarer:

»Juridisk er der en bestemmelse i paragraf 3a i ligestillingsloven, som retfærdiggør forskelsbehandling på baggrund af køn,« siger hun og forklarer, at det også i EU-lovgivningen er slået fast, at man i vid udstrækning kan opdele i køn i forhold til netop sport.

I ligestillingslovens paragraf 3a kan man læse, at denne lov ikke er »til hinder for forskelsbehandling af det ene køn, hvis det er begrundet i et legitimt mål, og midlerne til at opfylde dette mål er hensigtsmæssige og nødvendige.«

Et af de områder, hvor det er nødvendigt og hensigtsmæssigt at lave kønsadskillelse, er altså inden for sport. Det fremgår også i en afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet fra 2013, hvor en mand havde klaget over en særlig kvindeafdeling i et fitnesscenter. Nævnet afviser klagen blandt andet med begrundelsen:

»Et legitimt mål er tilrettelæggelse af sportslige aktiviteter, som kun det ene køn har adgang til.«

Maria Ventegodt Liisberg mener heller ikke, at kønsopdelt svømning nødvendigvis er et problem.

»Jeg ved godt, at svømmehallerne er meget omtalte i forhold til etniske minoritetskvinder, og vi skal ikke ligge under for et undertrykkende kvindesyn. Men man skal huske, at det ikke er noget særligt muslimsk. Kønsopdelt sport har vi meget lang tradition for i Danmark, og det har mange etnisk danske kvinder også slået på,« siger hun, men understreger, at det ikke betyder, at man skal tillade kønsopdeling i alle sammenhænge.

Ingen forskel på svømmehal og hotel

Direktør i tænketanken Justitia, jurist Jacob Mchangama, mener imidlertid ikke, det giver mening, at det er forbudt at have kønsopdeling på hoteller, mens det er lovligt i svømmehaller og fitnesscentre.

»Nogle kvinder vil gerne gå til kvindefitness eller -svømning, andre vil gerne bo kun omgivet af andre kvinder på Bella Sky. Men jeg har virkelig svært ved at se, at der skulle være en mere tungtvejende grund til, at man skulle kunne gå i svømmehallen uden mænd, men ikke kunne bo på hotel uden mænd. Forskellen fremstår temmelig vilkårlig, selv om den er juridisk holdbar.«

Jacob Mchangamas eget syn på svømning, hvor mænd udelukkes af hensyn til kvinders blufærdighed, er helt klar:

»Jeg synes, det er en dårlig idé. Man bør ikke internalisere dybt patriarkalske normer og sige, at det er vigtigere, at piger skal lære at svømme, end at forældrene lærer ligestilling. Jeg er ikke sikker på, at man skal forbyde det juridisk. Men jeg synes helt sikkert, at det forværrer ligestillingen.«

Særlig indsats for den svagere part

Nina Groes, direktør for kvinde- og kønsforskningscenteret KVINFO, mener, at det generelt er vigtigt, at kønnene er blandet. Alligevel, siger hun, kan det i nogle tilfælde være gavnligt at tilbyde kønsadskilte arrangementer, men man skal altid være meget opmærksom på formålet:

»Hvis der er en svagere part, så kan man foretage særlige indsatser i forhold til en bestemt målgruppe, hvor man godt kan have kønsadskillelse. Det kan for eksempel være i forhold til at modarbejde social kontrol, men man skal holde sig meget for øje, at det er en indsats, som skal bidrage til at skabe mere ligestilling.«

I forhold til kvindesvømning mener hun, at det afhænger af, hvordan tilbuddet bliver udformet, og om det bidrager til eller modvirker et mere ligestillet samfund.

»Når man tildækker vinduerne i svømmehallen, er det et eksempel på, at man er med til at fastholde en problemstilling og et bestemt kropssyn, hvor kvindekroppen gemmes væk, og det er problematisk. Der skal man være meget opmærksom på, at man ikke, trods gode intentioner, kommer til at gøre noget, som i virkeligheden bidrager til at opretholde en ulighed i stedet for at fremme ligestilling.«

Bella Sky burde selv kunne bestemme

Naser Khader er konservativt folketingsmedlem og blandt andet kultur- og integrationsordfører. Også han undrer sig over, hvordan det kan være, at udelukkelse af mænd fra svømmehaller er tilladt, mens det ikke er tilfældet på hoteller.

»Jeg forstår ikke forskellen. Dengang Bella Sky indførte en kvindeetage, brød jeg mig heller ikke om det, men det er jo et privat foretagende, så det mener jeg, de selv burde kunne bestemme. Men når der er tale om offentlige svømmehaller, synes jeg, det er dybt problematisk at indføre tiltag, der modarbejder den ligestilling, som vi har kæmpet for i 100 år.«

Naser Khader mener dog ikke, at man fra Folketingets side skal indføre lovgivning, der forbyder kønsopdelt svømning.

»Som folketingsmedlem vil jeg ikke blande mig i kommunale beslutninger, men principielt synes jeg, det er helt fint at indføre retningslinjer, der siger, at man ikke accepterer kønsopdelt svømning i offentlige svømmehaller. «