»Hvorfor fanden har hun taget de akter med«

Erling Andersen, tidligere direktør i Skat København, fastholder, at Peter Loft ville slette dokumenter fra skattesagen, så Ombudsmanden ikke fik øje på dem.

Erling Andersen ankommer til afhøring i Skattesags kommisionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Presset på den hjemsendte departementschef Peter Loft stiger yderligere, efter at den tidligere direktør i Skat København Erling Andersen i dag har vidnet i Skattesagskommissionen.

Erling Andersen har netop fortalt, at Skatteministeriets top ved produktionsdirektør Steffen Normann Hansen og departementschef Peter Loft i en sag med Ombudsmanden i 2010 arbejdede på at fjerne dokumenter fra skattesagen, før Ombudsmanden fik indblik i den.

Skatteministeriet pressede ifølge Erling Andersen hårdt på for at skjule ministeriets involvering. Erling Andersen fik at vide af sine medarbejdere, at det slet ikke var teknisk muligt at fjerne dokumenter fra en sag. Men det stoppede ikke Skatteministeriet. Produktionsdirektør Steffen Normann Hansen tilbød ifølge Erling Andersen, at han selv kunne fjerne dokumenterne.

»Han ville gerne tale med den systemansvarlige. Jeg har det synspunkt: Det gør vi ikke. Men jeg tror bare, at jeg resignerer og siger: Så må I gøre det. Jeg går ud fra, at det er sket, men jeg har faktisk aldrig hørt, hvad der kom ud af det,« siger Erling Andersen.

Peter Loft var ifølge Erling Andersens forklaringer bange for, at Ombudsmanden gennemskuede, hvor tæt Loft havde været på Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag sommeren 2010. Erling Andersen har også lige forklaret, at Peter Loft gerne ville have camoufleret, hvor tæt Loft havde været inde i sagen via fem møder og en stribe udvekslede notater.

Dette erfarede Erling Andersen på et møde med produktionsdirektør Steffen Normann Hansen og departementschef Peter Loft afholdt kl. 15.30 den 8. december 2010 i Skatteministeriet i Nicolai Eigtveds Gade på Christianshavn.

»Peter Loft siger, at det på ingen måde må fremgå, at han har været med til beslutningsdelen,« har Erling Andersen fortalt kommissionen.

»Det skal fremgå, at møderne alene har handlet om information. Det er den ene del. Den anden er, da han opdager, at Lisbeth (Rasmussen, red.) har lagt hans notater på sagen. "Hvorfor fanden har hun gjort det",« siger Peter Loft ifølge Erling Andersen.

Erling Andersen tilføjer, at dette møde i december 2010 bekræftede den oplevelse, som han fik sommeren 2010 under sagsbehandlingen af, at Peter Loft gik alt for tæt på Thornings skattesag.

»På dette tidspunkt står det helt klart for mig, at han godt ved, at han har været for langt fremme. For hvis han ikke havde været det, ville det jo være ligegyldigt, om Ombudsmanden fik de oplysninger.«

Den hårdeste beskyldning mod Peter Loft er formentlig, at han ifølge Erling Andersen helt ville have fjernet dokumenter fra sagen.

»Jeg siger, at når de er akter på sagen, så skal de ikke fjernes. Debatten fortsætter, og Loft siger: Kunne vi ikke få de ting væk. Det ender med, at jeg siger: Jeg er nødt til at undersøge, om det overhovedet er teknisk muligt.«

Der blev aldrig fjernet akter fra sagen, men der blev ændret i aktlisten til Ombudsmanden, ligesom det blev nedtonet i sagsfremstillingen, hvor tæt Skatteministeriet var på sagen. Desuden lykkedes det Loft efter et møde, hvor han havde medbragt Kammeradvokaten, at få nedtonet Ombudsmandens nysgerrighed. Det endte med, at Ombudsmanden aldrig fik læst alle underdokumenter i sagen, men med afsæt i aktlisten fik mulighed for at gennemgå sagen. Ombudsmanden gik aldrig dybere ned i Skatteministeriets involvering i sagen, men gav dog Jyllands-Posten, som havde fået afslag på aktindsigt, et hint om, at der lå flere dokumenter i sagen, og at man også kunne søge aktindsigt i mundtlige orienteringer.

I eftermiddag vil kommissionen formentlig interessere sig for, hvorfor Erling Andersen ikke i højere grad sagde fra over for Peter Loft. Andersen har allerede lagt linjen ved gentagne gange at fremhæve, at produktionsdirektør Steffen Normann Hansen og departementschef Peter Loft var hans chefer.

Skattesagskommissionen undersøger læk og magtmisbrug i statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag fra 2010.

Kommissionen er gået ind i sidste afhøringsfase, som centrerer sig om en tidligere aktindsigt fra Jyllands-Posten og det følgende efterspil med Folketingets Ombudsmand. Dette mindre hjørne af skattesagen kan ende med at få stor betydning for kommissionens endelige vurdering af forløbet, fordi mere og mere tyder på, at skattechefer førte Ombudsmanden bag lyset ved bevidst at nedtone, hvor tæt Skatteministeriet var på Thornings skattesag.

Under gårsdagens afhøringer af specialkonsulent Gergana Trasborg og skattedirektør Lisbeth Rasmussen kom det også frem, at toppen af Skatteministeriet undersøgte muligheden for at fjerne akter fra skattesagen. Både Folketingets nuværende Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, og professor i forvaltningsret Michael Gøtze vurderer i dagens udgave af Berlingske, at det kan få strafferetlige konsekvenser at misinformere Ombudsmanden.

Peter Loft har i dag afvist, at der var tale om et cover up, men vil først udrede de nærmere omstændigheder, når han skal genafhøres.