Hvorfor er Sortedamssøen grøn? - og 12 andre ting, du skal vide om København inden weekenden

Ugens overblik: Christianitterne spiller den fladt på hashen, og turister siger ja til København. Weekenden byder på World Press Photo, Designer Forum og amerikansk Stone Brewing. Og så en lille historie om Sortedamssøen til jer, der læser til ende.

Alger flyder oven på vandet på Sortedamssøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen!

Du sidder nu med »Københavnerposten« - Berlingskes nye ugentlige nyhedsoverblik over København - på skærmen foran dig. Det er vi glade for. Her finder du hver fredag de væsentligste nyheder om København, et wrap up på den forgangne uge og de bedste bud på, hvad du skal bruge din weekend på.

Og lad os så komme i gang.

Sent i går aftes sluttede et fællesmøde på Christiania, hvor beboerne skulle diskutere de seneste ugers udvikling på fristaden, der begyndte med et voldsomt skyderi og sluttede med, at christianitterne smed de hårde kriminelle hashhandlere ud af Pusher Street, men også lod selve hashen blive tilbage.

I går aftes stod spørgsmålet »Åbenlyst Hashmarked - hvordan?« så på fællesmødets dagsorden, men som en beboer skrev til Berlingske sent torsdag: »Ingen breaking news i aften«. Det lugter lidt af uenighed på Staden om, hvad man skal stille op med hashen. Derimod er man mere klar i spyttet, når det kommer til de kameraer, som politiet forsøgte at sætte op i Pusher Street i denne uge. 

»Det er relativt forudsigeligt, at kameraerne blev revet ned. Og mit indtryk er, at det har politiet også vidst«, siger Risenga Manghezi fra pressegruppen til Ritzau og fortsætter: »Der har været ærgrelse over, at Christiania ikke var bedre til selv at forklare, at vi ikke syntes, det var en holdbar løsning.«

Turister ved Den lille Havfrue i københavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard.

Turisterne kommer

Dermed ser det altså ud til, at man kan købe hash på Christiania lidt endnu. Men det er turisterne måske også glade for. I hvert fald kan Berlingske her til morgen fortælle, at mens indbyggerne i byer som Venedig, Barcelona og Berlin har fået nok af turister, der fester løs og flokkes om seværdighederne, er knap 80 pct. af københavnerne venligt stemte over for tilrejsende. Siden 2009 er der tilmed i dag 55 pct. flere overnatninger i byen. Så alt godt herfra.

Det er da også svært i artiklen at finde et hår i suppen, men vi prøver.

»Hvis vi når det punkt, hvor balancen knækker – uden at vide hvor det punkt er – vil vi se konflikter mellem turister og de lokale, og det offentlige kan blive nødt til at regulere,« siger Helle Søholt fra Gehl Architects.

Biler i brand og københavner nummer 600.000

Ellers har det været småt med nyt om København i den seneste uge, og det er ikke kun for det gode. De seneste ugers påsatte bilbrande summede i denne uge op til 158 af slagsen i hovedstadsområdet. Hele sidste år var der bilbrande 112 forskellige steder. »Svenske tilstande«, kalder Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Koefoed Poulsen, det til DR P4.

Københavner nummer 600.000 er blevet født på Rigshospitalet. Han er sund og rask, hedder Erik og skal nu bo på Østerbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

Så var der tirsdag mere ro på den på Rigshospitalet, hvor københavner nummer 600.000 kom til verden, og overborgmester Frank jensen (S) var mødt frem for at sige velkommen.

»Du ser også strålende ud!,« sagde Frank Jensen til den nybagte mor, Christina Høg Schou.
»Ha, ha, tak, tak,« svarede hun.

Han skal hedde Erik, fortalte de glade forældre, der ikke har planer om at flytte tilbage til barndommens Sydsjælland, men blive i byen. Dermed følger de en markant tendens: København vokser hurtigt i disse år og især med børn og indvandrere. Og vi bosætter os gerne på Amager, viser tal fra Københavns Kommune.

Husk Metallica-billetter!

Uden at forklejne lille Erik, for sød er han, så kom ugens bedste nyhed for mange københavnere i tirsdags, da Royal Arena, Københavns nye multiarena, kunne fortælle, at det dansk-amerikanske rockband Metallica åbner arenaen med en koncert den 3. februar efterfulgt af en den 5. februar 2017. Mere om det her.

Fra Brooklyn, New York, gik den danske trommeslager Lars Ulrich på YouTube og annoncerede det store gig.

»Yeah, fireworks and party cones and everything, (...) Nobody's been there before, nobody's played there before, maybe it aint even going to be done (...) Ørestaden, say that in English,« lød det fra Lars Ulrich.

Trods alderen ser d'herrer ud til at være i form. Her fra Minneapolis tidligere på året:

Vær parat her til morgen klokken 10.00, hvor billetsalget starter på ticketmaster. Og de skal nok nå hjem med byggeriet. Berlingske besøgte arenaen i denne uge, og uden at være byggesagkyndig ser det ud til at gå fremad.

Det skal du bruge weekenden på

Lad os se frem mod weekenden.

  • Der er med vores madanmelder, Svend Rasmussens, ord »Asian Passion« på restauranten The Market i Galleri K i Antonigade i Indre By. Han var skeptisk, for The Market byder på et »miskmask« af australsk, japansk og kinesisk køkken. Men han gik ikke desto mindre mæt og glad derfra og kaster fire stjerner efter The Market. Læs anmeldelsen her. Måske kan du nå at få bord?
  • Hvis ikke kan du sikkert klemme dig ind i baren på ølbaren Taphouse i Lavendelstræde, der for en tid har overladt hanerne til det førende amerikanske håndværksbryggeri, Stone Brewing. »Klassisk europæisk øl er fin og lavmælt som klassisk musik, mens craft beer er rock’n’roll, og industriel øl er muzak,« siger ejeren af Stone Brewing, Greg Koch, her.

Grundlægger af Stone Brewing, Greg Koch. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

  • Designer Forum, den store årlige designer-outlet i Forum, åbner fredag med et VIP-arrangement og kører til søndag for alle andre. Husk billet.
  • World Press Photo-udstillingen lander nu i København efter at have været rundt i store dele af verden. Se med fra fredag hos konkurrenten på Rådhuspladsen.
  • Hele weekenden kan børn og barnlige sjæle opleve Danmarks Legeskib, når det ligger til Kaj ved Ofelia Plads. Fælleslege, fællesdans, bevægelseslege, parkour, klatring, cross-fit og meget andet.
  • Og husk, at filmen »Snowden«, om manden der lækkede et hav af viden om den amerikanske efterretningstjeneste, havde premiere i går. Læs Berlingske-filanmelder Jacob Wendt Jensens anmeldelse her. Og find den i en biograf tæt på dig.

Forresten...

Hvis du bare vil bruge weekenden på at gå rundt i byen, så tag en tur omkring søerne, hvor kastanjerne lige nu falder fra træerne. Bemærk farven på Sortedamssøen, som lige nu er grøn og ikke blå som de andre. Man ser det dog især fra luften. Vi har søgt svaret hos kommunen - og der er en god forklaring.

Sortedamssøen er grøn set fra luften, mens de andre søer er blå. Fold sammen
Læs mere

Sortedamssøen er blevet grønlig i modsætning til de andre søer, der er mere blå. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony NielsenNY.

Det sidste ord...?

Det giver vi til den danske vinkel. Den får du her fra Lars Ulrich, naturligvis.

God weekend.