Hvorfor er politikere så kedelige?

Skoleelever fra hele landet har brugt noget af efterårsferien på at lege journalister. Det har blandt andet resulteret i et besøg på Christiansborg, hvor politikere blev spurgt, hvorfor de er så kedelige.

Freja Gade og Charlie Max Bræuning, begge 11 år, interviewer Joachim B. Olsen på hans kontor på Christiansborg og konfronterer ham med, hvorfor politikere er så kedelige. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvilke partier er »swag«, og hvem synes Henrik Sass Larsen er »noieren«?

De spørgsmål fik to børnejournalister blandt andre besvaret, da de besøgte Christiansborg og Socialdemokraternes Henrik Sass Larsen og Liberal Alliances Joachim B. Olsen. Børnejournalisterne tog til magtens højborg for at finde ud af, om ikke politik kunne blive lidt sjovere.

Det er Børnenes Hovedstad i Billund, der med LEGO i ryggen står bag den potentielle børnejournalistuddannelse. Som en start har 21 elever fra 5. klasser over hele landet brugt noget af deres efterårsferie på at lave journalistik under emnet kedsomhed. Samtidig observeres de, så der på sigt kan laves bedre og mere målrettede artikler til børn. Syv af dem har haft deres gang på Berlingskes redaktion og lavet artikler til Kids’ News.

Her spurgte de blandt andet sig selv og hinanden, hvad det kedeligste, de kunne komme i tanke om, var. Svaret blev politik. Derfor valgte de at konfrontere de to folketingsmedlemmer, der har politik som levevej.

Knastør kuglestøder

»Hvorfor er du så kedelig?« spørger 11-årige Freja Gade fra Billund den tidligere erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

»Hvorfor er jeg så kedelig?« griner han og fortsætter:

»Det synes jeg jo heller ikke, jeg er. Politikere laver mange spændende ting. Vi bestemmer f.eks., hvor meget I skal gå i skole,« prøver Sass Larsen.

Men de to 11-årige ser ikke helt overbeviste ud. Han erkender dog også, at det udefra kan se lidt kedeligt ud for et barn.

Heller ikke Joachim B. Olsen mener, at han selv er kedelig. Han understreger til gengæld, at han synes, det er naturligt, hvis børn synes, politik er kedeligt.

»Det er kun et sundhedstegn, hvis børn synes, at politik er kedeligt, for børn skal ikke bruge tid på politik. De skal bruge tid på kammerater, sport og lege,« siger han.

Den anden børnejournalist, der var med på Christiansborg, er Charlie Max Bræuning fra København på 11 år. Et af hans spørgsmål skulle få de to politikere til at placere sig selv på en skala fra 1-10, hvor ti var det kedeligste.

Her kom der et politikersvar fra Sass Larsen, der placerede sig omkring fire. Joachim B. Olsen derimod gik med på en knastør tier.

»Hvis jeg skal lægge mig på en skala, skal jeg placere mig ude i ekstremerne,« smiler den tidligere kuglestøder på sit kontor, hvor OL-, VM- og EM-medaljer på væggene vidner om, at hans karriere ikke altid har været kedelig.

Projektleder Morten Møller fra Børnenes Hovedstad forklarer, at eleverne har fået nogle grundredskaber, og de får så lov at lave deres egne historier, mens de observeres.

»Vi har bygget børnejournalistuddannelsen op som et pilotprojekt, hvor vi prøver at finde ud af, hvad der sker, når børn skaber mediestof, uden at voksne sætter retningen,« siger han.

»Vi har en grundteori i Børnenes Hovedstad om, at når man leger, så lærer man. Så i stedet for at terpe journalistisk stof som udenadslære, så lærer man det gennem leg.«

De i alt 21 elever har været fordelt på Berlingske, DR Aarhus og DR Byen.