Hvor tæt er sogne i København og på landsplan på at blive lukket ned? Her er data

Ingen sogne i Københavns Kommune er lige ved at blive nedlukket, men udviklingen går hurtigt i nogle sogne, viser data fra Statens Serum Institut.

Genåbning af butikker på Strøget i København efter coronanedlukningen. Kø foran tøjbutikken Zara. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er ikke sådan, at nogen københavnske sogne er på nippet til at lukke ned, for smittetallene er stadig et stykke væk fra nedlukningsgrænserne. Og den gode nyhed gælder samtlige sogne ud over Tingbjerg, der allerede er nedlukket.

Men tallene har i en del sogne høj fart på, så situationen kan hurtigt ændre sig. Tallene indikerer, at det ikke er helt uden grund, at man på Rådhuset ser på udviklingen med panderynker.

Det viser et tjek, Berlingske har foretaget.

Først et kig på udviklingen i Københavns Kommune som helhed.

Men én ting er udviklingen i kommunen. Nedlukning af et sogn kan have konsekvenser for tusindvis af mennesker, fordi eksempelvis skoler og idrætstilbud skal lukke. For at det sker, skal tre kriterier være opfyldt for de seneste syv dage.

Siden 30. april har sognenedlukningsgrænserne set således ud:

  • Flere end 500 smittede pr. 100.000 borgere
  • Mindst 20 smittetilfælde
  • Positivprocenten er på 2,5 procent eller mere

Hvis vi definerer »farezonen« sådan, at alle tre kriterier skal være 70 procent opfyldt, så er der ikke et eneste sogn i farezonen. Kun Tingbjerg lever op til alle tre kriterier, men sognet blev lukket allerede mandag.

Det københavnske sogn, der kommer tættest på, er Christians Sogn, hvor incidensen er 338 smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere.

Ovenstående er selvfølgelig kun et øjebliksbillede, men data viser, at udviklingen går hurtigt i en række sogne. Og i de fleste af de københavnske sogne er udviklingen siden 5. maj gået den forkerte vej.

I Bellahøj-Utterslev Sogn er positivprocenten vokset fra 1,4 til 2,37 i løbet af en lille uge. Det er tæt på nedlukningsgrænsen på 2,5. Sognets incidenstal lyder imidlertid på knap 300 smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere, hvilket er noget længere væk fra at opfylde nedlukningskriteriet.

I Vesterbro Sogn lød positivprocenten for knap en uge siden på 1,1 procent. Dagen efter var tallet 1,2, og sådan er udviklingen foreløbig fortsat dag for dag, og tallet lyder nu på 1,78 procent. Altså en betydelig vækst på kort tid.

Meget skal dog gå galt, hvis en nedlukning skulle ske i disse to sogne det kommende par dage.

Hvis vi vender blikket mod landet som helhed, er der seks sogne, der ikke er langt fra at opfylde kriterierne for nedlukning.