Hvor ofte bruger vi egentlig de røde postkasser?

Kun én gang på den time, Berlingske var til stede ved postkasserne på et af Danmarks travleste steder, blev de benyttet. Ikke til at sende et brev, men til at låse en klapvogn fast. Alligevel ærgrer forbipasserende sig over, at almindelige breve i fremtiden kun vil blive leveret en gang om ugen.

Onsdag meddelte PostNord at man skal sige farvel til op mod 4.000 ansatte over de næste to-tre år, og samtidig skære i postomdelingen. Dvs. der kun vil komme almindelig post ud en enkelt gang om ugen, og samtidig må vi vinke farvel til omdelingen af ugeaviser og reklamer. Hvad siger danskerne til det? Vi skal ud til en af landets mest benyttede postkasser og se, hvor mange der bruger den i løbet af en time. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Det har vakt debat, at PostNord som en del af postvæsnets spareplan blot vil uddele almindelige breve én gang om ugen. Men hvor meget kommer det egentlig til at påvirke Hr. og Fru Jensen? Hvor ofte bruger danskerne egentlig de knaldrøde postkasser i bybilledet?

Berlingske slog sig ned ved postkasserne på en af de mest befærdede pladser i landet - Kultorvet i København - for at se, hvor mange der poster breve i løbet af en time på en helt almindelig formiddag.

Knap er vi ankommet til Kultorvet, som ligger i umiddelbar forlængelse af Danmarks mest trafikerede station, Nørreport Station, på vej mod Strøget og Indre By, før der er bid.

En ældre herre kommer gående fra 7Eleven på det ene gadehjørne og i retning mod de fire røde postkasser foran butikskæden Søstrene Grene. Han går i et fast tempo, som om han har en mission. Det har han også. Han går forbi det røde firkløver af postkasser og fortsætter 10 meter videre hen til stativet med gratisaviser. Øv.

Kultorvet er fyldt af mennesker denne formiddag. Danske og udenlandske turister, arbejdende på vej til eller fra job, og studerende i hobetal. Folk vader frem og tilbage, men uden at ænse postkasserne. Flere går som den ældre herre lige forbi dem, som var de usynlige.

»Et fysisk brev er mere personligt«

36-årige Johnny Bech, der er farvehandler i Odense, er en af dem. Han sender sjældent breve selv, men en gang i mellem for sit arbejde. Han mener, »ikke det er optimalt«, at almindelige breve kun omdeles til husstande en gang om ugen, og har i forvejen et anstrengt forhold til postvæsnet.

»Det er i forvejen så besværligt, at vi faktisk er begyndt bare at tage billeder af de breve, vi skal sende, og så sende billedet på en mail,« siger farvehandleren, som sammen med sin søn står og venter på konen, der er i den nærliggende 7Eleven.

Heller ikke 19-årige Oliver Vanman, der læser på Niels Brock på Kultorvet, og som af og til står og får sig en smøg nær postkasserne, sender fysiske breve særligt ofte. Men han kan godt lide at have muligheden for det.

»Det er rart at kunne sende et fysisk brev. Det virker mere personligt og lidt mere officielt,« siger Oliver Vanman, der et par gange om året sender en hilsen med posten til sine bedsteforældre. Ellers bruger han normalt e-mail.

»Men der er jo en risiko for at blive hacket og man ved aldrig rigtig, hvem der læser med. Sådan er det ikke med rigtige breve. Og det er vigtigt for mig i forhold til fortrolige beskeder,« siger han.

Artiklen fortsætter under billederne.

»Det er upraktisk, når man nu regner med, man kan få en ordentlig service,« siger 18-årige Natasja Christensen (til højre), mens klassekammeraterne Amalie Christensen (til venstre) og Caroline Abelin (i midten) nikker genkendende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Ingen af dem, som Berlingske mødte på Kultorvet torsdag formiddag, sender breve per fysisk post særlig ofte - typisk kun få gange om året. Alligevel ærgrer de sig over, at posten kun vil blive leveret en gang om ugen fremadrettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Både Københavns Politi og Garden var forbi Kultorvet torsdag formiddag. Politiet for at sikre ro og orden forud for aftenens fodboldkamp mellem FC København og hollandske Ajax Amsterdam, og Garden for at gå parade ned gennem Købmagergade til fuld musik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Onsdag meddelte PostNord, at man må sige farvel til op mod 4.000 ansatte over de næste to-tre år og at selskabet samtidig skærer i postomdelingen.

Fremover vil reklamer og ugeaviser ikke blive omdelt af PostNord, som vi er vant til, og almindelige breve vil blive distribueret til den enkelte husstand en gang om ugen. Der vil dog være et hurtigere flow, der sikrer, at quickbreve, dagblade og pakker kan uddeles fra dag til dag.

Spareplan skal redde posten

På Kultorvet står pladsens aktivitet fortsat i stor kontrast til aktiviteten omkring de graffitimalede postkasser. Livgarden har netop afsluttet en parade fra Nørreport og ned gennem Købmagergade forbi Kultorvet med fuld musik, og politiet har netop taget opstilling med 12 mand i to salatfade for at vise synlighed forud for aftenens fodboldbrag i Parken, hvor FC København møder hollandske Ajax Amsterdam.

Det får endnu flere mennesker til at søge mod Kultorvet og det hjørne af pladsen, hvor postkasserne – og nu politiet er opstillet. Alligevel er det som om, ingen ænser de røde postkasser. Hvorfor skulle de også det, hvis de ikke skal bruge dem.

Men så ser det ud som om, der sker noget. En ung, mørkhåret kvinde kommer trækkende med sin cykel tæt hen forbi, da hun stikker hånden i lommen og får fat om noget. Den er hjemme, hun er ved at fiske brevet op af lommeulden! Men ak. Op hiver hun i stedet et af de remedier, der har sendt posten ud i kulden – mobiltelefonen - og fortsætter rundt om postkasserne i et sving.

Ledelsen i PostNord forklarede onsdag, at digitaliseringen i Danmark går så stærkt, at den fremlagte handleplan er en nødvendighed for selskabets overlevelse. Spareplanen alene kan dog ikke redde selskabet, og derfor har PostNord bedt sine ejere – dvs. de danske og svenske skatteborgere – om 2,3 milliarder kroner. Milliarderne skal lukke det hul, som postvæsnet har fået slået i kassen i løbet af de seneste år på grund af faldende brevmængder.

»Det gør mig helt lost«

Det kan være på grund af tidspunktet, det kan også være på grund af placeringen her på Kultorvet, men i den time, hvor Berlingske er til stede foran postkasserne på pladsen er der ikke én person, der åbner den tunge brevsprække for at sende et brev af sted.

For 77-årige Hanni Jensen er det også sjældent, det er nødvendigt at skulle poste et brev. Alligevel ærgrer udviklingen hos PostNord hende.

»Det gør mig helt lost, for jeg har ingen computer,« siger hun opgivende.

Det er ikke fordi, hun sender fysiske breve ofte, måske en gang om året, men det er altid papirer, der er vigtige for hende, og derfor ærgrer det. Hun overvejer at investere i en ipad, men har ingen – hverken børn eller børnebørn – der kan hjælpe hende i gang med at bruge den.

I mellemtiden, mens vi har talt med Hanni Jensen, er postkassen blevet brugt – og det er gået vores næse forbi! En mor havde behov for at parkere sit barns klapvogn et sikkert sted, mens hun var optaget af andre gøremål, og har derfor lænket den fast til en af postkassernes ben. Så bliver den da brugt til noget.