Hvor mange ulve er der?

Forskere kan ikke blive enige om, hvor mange ulve har været på spil i den danske natur.

Først var der 40 ulve, siden var måske halvt så mange, og nu er der ikke meget mere end et par stykker. Men, som det fremgår af regnskabet, så stemmer det ikke. Der er ugler i mosen. Der kan ikke på en og samme tid være registreret enten 40 eller ganske få ulve i dansk natur. (Arkivfoto: Lars Rasborg, 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rasborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først var der 40 ulve, siden var måske halvt så mange, og nu er der ikke meget mere end et par stykker. Nogenlunde sådan ser regnskabet ud over den foreløbige forekomst af ulve, siden den første vilde ulv i Danmark i næsten 200 år blev fundet død i Nationalpark Thy i 2012.

Men, som det fremgår af regnskabet, så stemmer det ikke. Der er ugler i mosen. Der kan ikke på en og samme tid være registreret enten 40 eller ganske få ulve i dansk natur.

Ikke desto mindre er det, hvad toforskergrupper når frem til. Sidste år kunne forskere fra Aarhus Universitet (AU) på baggrund af flere hundrede DNA-prøver fra bl.a. ekskrementer meddele, at 40ulve havde været i Danmark i perioden 2012-2015. Tidligere i år nedjusterede de efter samarbejde med udenlandske forskere antallet af ulve til højst 20-23. Og nu konstaterer forskere fra Statens Naturhistoriske Museum (SNM) i København så, at der formentlig ikke har været mere end en håndfuld ulve i Danmark.

De københavnske forskere har DNA-undersøgt cirka 200 prøver fra formodede ulvelorte og kan kun med sikkerhed finde spor af ulv i en enkelt. Omvendt er de nået frem til langt flere spor af ræve i de mange prøver.

Forskere fra SNM forklarer forskellen i resultaterne med, at de i Aarhus oprindeligt har forvekslet DNA fra ulve med DNA fra ræve. Derfor er de nået frem til det høje antal vilde ulve i det jyske.

»Den helt store forskel er, at vi også har testet for ræv, mens de kun har testet for ulv eller hund. Når de ikke har kunnet finde spor af hund i en prøve, så har de konkluderet, at det nok var en ulv,« fortæller professor Carsten Rahbek fra SNM.

Seniorforsker Liselotte Wesley Andersen fra AU anerkender, at hun og kollegaerne »har været for hurtigt ude«. Men hun afviser, at de ikke kan kende forskel på ulv og ræv.

»Hvad vi ikke har været gode til, det er at forklare den store usikkerhed, der er forbundet med vores tal. Vi har på baggrund af de analyser, vi har foretaget indtil videre, fundet DNA fra højst 20-23 individer af ulve,« siger hun.

Altså kunne de i realiteten stamme fra en eller to ulve?

»Nej, på trods af prøvernes ringe kvalitet er det muligt at sige, at de stammer fra højst 20-23 individer, der har været i Danmark i perioden. Men hvor mange, der er nu, det ved vi ikke,« understreger hun.

Formand for Vildforvaltningsrådet og rådets såkaldt ulvegruppe, Jan Eriksen, kalder det »beklageligt, at der synes at være forskellige opfattelser blandt de lærde«.

»Som rådgivende organ er stærkt afhængige af en forskningsmæssig baggrund,« siger han og understreger, at den nationale forvaltningsplan om bl.a. kompensation for ulveangreb på husdyr »ikke ændres, om der så er en, 23 eller 40 ulve«:

»Det bedste ville være, hvis forskerne samarbejder, så vi har det bedst mulige vidensgrundlag og står bedst muligt rustede imod den indvandring af ulve, som er uomtvistelig.«