Hvor er Luna? Undsluppen sæl eftersøges ved Fyn

Onsdag forsvandt de to sæler Luna og Nino fra Marinbiologisk Forskningscenter i Kerteminde. Mens hansælen Nino hurtigt blev fundet, er Luna stadig på fri fod.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eftersøgningen er i fuld gang, og ifølge biolog på Syddansk Universitet Magnus Wahlberg er det meget sandsynligt, at Luna vil opsøge mennesker.

- Hun er vant til at omgås mennesker, og når hun bliver sulten kan hun godt finde på at søge ind til en strand, hvor der er mennesker for at tigge mad og få lidt selskab, siger Magnus Wahlgren til bt.dk.
  
Luna kan virke meget tillidsfuld overfor mennesker efter et helt liv i fangenskab, men biologen advarer på det kraftigste nysgerrige om at give hende mad, klappe hende eller i det hele taget nærme sig Luna. Ikke mindst hvis der er børn i nærheden. Luna er nemlig ikke vant til at fange sin mad selv og vil derfor kunne finde på at tigge mennesker om mad. 

- Sæler er rovdyr, og Luna vejer 60 kilo. Hun kan finde på at bide, hvis man kommer for tæt på. Hun vil dog ikke direkte forfølge mennesker for at få mad, siger Magnus Wahlberg.

I stedet skal du kontakte biologerne på Syddansk Universitet, hvis du ser Luna. Men hvordan ved vi så, om det er Luna eller en hvilken som helst anden sæl, der ligger og soler sig på stranden?

- En vild sæl er meget sky overfor mennesker og vil søge væk, mens Luna er vant til at omgås os og meget mere nysgerrig, siger Magnus Wahlgren.

Du kan også se forskel på Luna og de sæler, der færdes i de danske farvande, fortæller han. Luna er nemlig en gråsæl, mens de sæler der lever naturligt ved vores kyster, er spættede sæler.   

- Luna er grå. En spættet sæl har sort skind. Der er også en tydelig forskel på deres hoveder. Den grå sæl har hovedform som en hest, hvor spættede sæler ligner hunde i hovedet. 

Biologerne er netop kaldt ud til en strand 10 kilometer fra Kerteminde efter at have fået et tip om en sæl, som kunne være Luna.  

Udover de mange private mennesker, der er gået ud langs kysten for at kigge efter Luna, hjælper også et fly, to både og en bil med eftersøgningen.

Luna og Nino er søskende og kommer fra en zoo i Madrid. De kom til Syddansk Universitet i december 2013. Nino er tre år gammel, og lillesøster Luna er et år. De indgår i et forskningsprojekt på Syddansk Universitet omhandlende sælers hørelse.  

Det var et hul i indhegningen, der gjorde, at de to sæler onsdag kunne stikke af fra Marinbiologisk Forskningsstation i Kerteminde.