»Hvis vi ikke bliver forfærdede længere, så skal de nok finde en måde at forfærde os«

Dansk terrorforsker mener den formodede terrorist i Manchester kan være gået målbevidst efter børn, fordi vi er blevet immune overfor terror. »Det er en eskalering af grusomheden,« siger han.

Foto: OLI SCARFF. En mand bærer en pige på skuldrene efter angrebet i Manchester. Dansk terrorforsker mener, terroristerne eskalerer terroren, fordi vi er blevet immune overfor »normale« terrorhandlinger.
Læs mere
Fold sammen

Der er billeder, vi ikke vil se. Lyde vi ikke vil høre. Der er ord, vi ikke ønsker at vågne til, når vi halvt i søvne griber efter smartphonen for at se om verden står endnu.

I morges vaklede den.

Beretningen om de 19 døde, der nu er steget til 22 mennesker, der blev dræbt på vej mod udgangen efter en koncert med tweenidolet Ariana Grande, er af en støbning der ændrer verden, fordi den ændrer os. Det er det, der er terrorens mål. At skræmme os fra vid og sans, fra frihed, og i stedet inddæmme os i den angst, der nok strejfer de fleste af os i større forsamlinger på åbne pladser og i trange rum.

Som en på Facebook skrev her til morgen før de fleste var oppe:

»Dér ramte den mig, terrorfrygten. Indtil nu har jeg holdt den fra livet, men tanken om at sende sit barn til koncert og aldrig få det ud igen. Dér fik den mig. Tanker til Manchester.«

For filosof Rasmus Ugilt, der fra Aarhus Universitet forsker i hvordan terror påvirker os, er netop det terroristernes mål. Han har registreret, og det er han sikker på, at terroristerne også har, at de senere års terrorangreb har fyldt mindre i vores bevidsthed. Terroren er, hvor brutalt perverteret det end lyder med tanke på at terror betyder rædsel, blevet en del af normaliteten. Den sidder allerede i hjørnerne af hverdagen i den vestlige verden på samme måde som trafikuheld og meningsløs sygdom.

»Der har været en tendens til, at vi har vænnet os mere til terroren, at det i nogen grad er blevet en del af normaliteten med sporadiske mindre terrorangreb,« siger han.

Han tror, at aftenens angreb, hvis det var et terrorangreb, er terroristernes reaktion på vores evne til at tilpasse os.

»Derfor virker det som et strategisk skridt, terroristerne tager at angribe børn for at vække vores opmærksomhed igen. Hvis vi ikke bliver forfærdet længere, så skal de nok finde en måde at forfærde os. Der er børn jo det oplagte mål,« siger han og tilføjer:

»Når man udløser en selvmordsbombe i et tætpakket rum, der kan være fyldt med børn og unge, så er det en eskalering af grusomheden for at skabe den maksimale chok-effekt.«

Effekten er lige nu tydeligst på twitter. Tweets med ordet Manchester kommer i takt med, at Europa vågner, så hurtigt, at det er umuligt at nå at læse med. Det er heller ikke nødvendigt. Forfærdelsens fortabte forsøg på forløsning er i ordene og sætningerne. Det er tweets om tweens, der aldrig kom hjem fra koncerten med Ariana Grande, der er en af vor tids største stjerner, der har sit største publikum blandt børn og unge, der er vokset op med hendes tv-shows, der stadig bliver sendt på dansk tv, og på diverse streamingtjenester.

Selv om det er bekræftet, at de 22s død skyldes en selvmordsbomber, så er det endnu ikke bekræftet, at der er tale om terror. Men hvis det er terror, mener Rasmus Ugilt, at det, som angrebet på Bataclan i Paris, er et angreb på vores måde at leve på.

»Angrebet ligner det på Bataclan i Paris i 2015, og hvis det er Islamistisk terror, så er det et angreb på den vestlige selvforståelse. Daesh (ISIS red.) beskrev angrebet mod Bataclan som et angreb mod syndens hule. Mens vi udlever vores moderne sekulære kultur med kunst og underholdning, når vi for eksempel går til koncert, så ser de det måske som en form for afgudsdyrkelse, for djævlens værk,« siger Rasmus Ugilt.

Vi ved endnu ikke, hvad der var bag, hvem det var, hvorfor.

Laes mere