Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Ledelsen i IKA – foreningen af offentlige indkøbere – erkender, at den kan have handlet forkert ved at lade virksomheder afholde konkurrencer, hvor embedsmænd kunne vinde store gaver som hotelophold, luksusbrunch og gavekurve i forbindelse med en årskonference.
Har de offentligt ansatte et habilitetsproblem, når de modtager gaver fra private virksomheder?
»Jeg ved ikke, om man kan stille det sådan op. I stedet for at forbyde konkurrencer, har vi valgt at lave et regelsæt om, at præmierne ikke må koste mere end 300 kroner. Vi har vurderet, at det holdt sig inden for reglerne. Nu sætter I spørgsmålstegn ved den fortolkning, og det giver da anledning til, at vi får en advokat til at vurderer spørgsmålet. Hvis vi har lavet en fejl, skal vi selvfølgelig lave det om,« siger Ditte Nicolajsen, næstformand i IKA og indkøbsområdeansvarlig i Region Syddanmark.
Da Berlingske kortvarigt var til stede på konferencen i slutningen af januar, så redaktionen i hvert fald to stande med gaver til en værdi af mere end 300 kroner, hvilket IKA kalder en fejl. Den interne 300 kroners-regel er dog underordnet ifølge flere af de eksperter, Berlingske har talt med, fordi de offentligt ansatte i udgangspunktet slet ikke må modtage gaver.
Flere af eksperterne undrer sig over IKAs generelle foreningsaktiviteter, fordi medlemmerne via blandt andet netværk, tænketanke og middage under årskonferencen plejer tæt omgang med de private leverandører. IKA afviser kritikken:
»Vi efterspørger alle innovation i det offentlige, men så er vi også nødt til at have dialog med leverandørerne,« siger Ditte Nicolajsen.
Hun afviser ligeledes, at de offentlige ansatte IKA-medlemmer har et habilitetsproblem, fordi leverandørerne har mulighed for at betale mere til foreningens arbejde via blandt andet højere kontingenter, betaling for reklame og merbetaling for hotelophold op til konferencen.
»Vi mener ikke, der er et habilitetsproblem. De få steder, hvor leverandørerne betaler mere, får de også mere. Vi har en sober og ordentlig tilgang til driften af vores forening,« siger hun.
Er det ikke med til at skade konkurrencen, når andre leverandører ikke har samme tætte kontakt til offentlige indkøbere?
»Nej, IKA åbner op for konkurrencen. Vi er praktikkerne, som forsøger at skabe en dialog mellem indkøbere og leverandører, så der kan komme godt købmandskab i det offentlige. IKA er åben for alle ordregivere og leverandører, der ønsker at være medlem.«
Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.