»Hvis vi behandler indsatte som uhyrer, kommer de ud som uhyrer«

Folketingets Retsudvalg mødes for at få klarhed over, hvordan samfundet bedst får indsatte tilbage i samfundet. Det er Enhedslisten, der har kaldt justitsministeren i samråd.

Enhedslistens Pernille Skipper og Rune Lund ankommer til sættemøde i Finansministeriet i efteråret. Det er Rune Lund til venstre. (Arkiv) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rune Lund mener, at vi skal passe på, når vi straffer kriminelle.

Rune Lund mener, at alle indsatte i princippet kan resocialiseres.

Rune Lund mener, at vi har tabt på forhånd, hvis vi opgiver at resocialisere indsatte.

Rune Lund er retsordfører for Enhedslisten og har kaldt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om Kriminalforsorgens arbejde, herunder hvilke tiltag ministeren agter at gennemføre. Berlingske har på den baggrund fanget Rune Lund, lige inden han gik ind til dagens samråd.

Og Rune Lund ser det som en katastrofe for kriminalitetsbekæmpelsen i Danmark, hvis vi lovgiver efter de få, der er særligt hårdkogte:

»Den hårde kerne, som er sværest at nå, og som dermed ødelægger resocialiserings- og afkriminaliserings-arbejdet, må ikke blive dem, vi lovgiver efter.«

Ifølge Rune Lund er det tænkeligt, at justitsminsteren mener, at han er »tough on crime« og handlekraftig, men i realiteten skaber hårdere straffe blot mere kriminalitet. Mener altså Rune Lund.

Kræver retsfølelsen ikke, at vi straffer kriminalitet hårdt?

»Det skal ikke være et mål i sig, at det er enormt hårdt at sidde i fængsel. På et eller andet tidspunkt kommer de ud i samfundet, og har vi behandlet dem som uhyrer i fængslet, kommer de ud som uhyrer,« svarer Rune Lund.

Er der forskel på at være kriminel og på at have begået kriminalitet?

Rune Lund tager en dyb indånding, inden han svarer:

»Folk, der sidder i fængsel, har begået en kriminel handling, og den skal de så afsone. Når de kommer ud igen, så er de frie og ikke kriminelle.«

»Vi sætter hårdt mod hårdt«

Justitsminister Søren Pape Poulsen har mange gange i blandt andet Berlingske, Information og Deadline forsvaret sit standpunkt om at sætte hårdt mod hårdt over for kriminelle.

Over for Berlingske fortalte ministeren i sidste måned, hvorledes han siden sin indsættelsen har haft det som mål at skabe tryghed:

»Det første, som stod på min politiske liste, var at igangsætte initiativer og forslag med tryk på tryghed – herunder rocker- og bandepakken og indbrudsudspillet. Når man som offer bliver udsat for en forbrydelse, skal vi som samfund stå klar med en retfærdig behandling. Ofrene skal i fokus – de kriminelle skal ind og ruske tremmer.«

En tryghed, der i går gjorde, at ministeren fremsatte lovforslag, der endeligt skal gennemføre tiltagene i den nye bandepakke:

»Når man vælger at blive rocker eller bandemedlem og dermed vender ryggen til en lovlydig levevej, vil man opleve, at vi sætter hårdt mod hårdt.«

Rune Lund mener, at alle kan resocialiseres, men anerkender også, at nogle kan være svære at nå end andre:

»Der er nogen, der har valgt at være kriminelle, og dem når vi ikke lige med det samme.«

»Stop isolationsfængslinger«

I forbindelse med samrådet i Folketingets Retsudvalg har Dansk Institut mod Tortur, DIGNITY, bedt om foretræde. Organisationen ser et stort problem: Stigningen i antallet af isolationsanbringelser som straf:

»Det at være frihedsberøvet er utroligt psykisk belastende, når du så oveni hatten bliver sat isoleret i strafcelle, så er det simpelthen så belastende - det vil det være efter kun få dage. Der skal sadles om og ændres kurs. På den lange bane er vores budskab, at vi skal afskaffe isolation som straf, og indtil da skal vi have en dialog om, hvor belastende det er,« siger Elna Søndergaard, juridisk rådgiver, DIGNITY.

Der er blandt andet på grund af de mobiltelefoner, som de sigtede i krudttøndesagen havde gemt, mens de sad varetægtsfængslede, sket en stor stigning i antallet af isolations anbringelser. Der blev i den forbindelse gjort en række tiltag, der skulle afholde indsatte for at være ulovligt i besiddelse af mobiltelefoner. Dette har medført, at antallet af langvarige isolationsanbringelser - 15 dage eller derover - er steget til 222 tilfælde i 2016. Heraf omhandler 219 sager ulovlig kommunikation, mod 7 sager i 2015, viser tal fra Kriminalforsorgen.

Rune Lund mener, at isolation som straf er et område, hvor Danmark skal forbedre sig og gøre tingene på en anden måde. Og at det er for dårligt, at Danmark ikke lever op til de internationale anbefalinger, der tilsiger, at man ikke må sætte indsatte i isolation i 15 dage eller mere.

»Andre lande, vi normalt sammenligner os, kan godt rette ind og leve op til de internationale standarder.«