»Hvis man fjerner klasseloftet, fjerner man direkte kvalitet fra undervisningen«

Det skaber vrede hos danske gymnasieelever, at undervisningsministeren vil afskaffe loftet for, hvor mange elever, der må være i gymnasieklasser. Enhedslisten hiver ministeren i samråd.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schutt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da den tidligere S-R-SF regering sammen med Enhedslisten vedtog et loft på 28 elever i gymnasieklasser, var det »en kæmpesejr«, fortæller formand i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Veronika Ahrensbøll Schultz.

Derfor er hun mildest talt også skuffet over, at undervisningsminister, Ellen Trane Nørby (V), nu erklærer sig åben for at se på reglerne for klasseloftet, fordi de københavnske gymnasier døjer med overfyldte skoler.

»Det her klasseloft var en enorm sejr, som kom efter, vi havde set nogle kæmpestore klasser, hvor antallet af elever steg år efter år, så vi til sidst så klasser med op til 35 elever. Hvis man fjerner klasseloftet, fjerner man direkte kvalitet fra undervisningen,« siger Veronika Ahrensbøll Schultz.

Eleverne har dog ikke opbakning i deres kritik fra rektorerne i Danske Gymnasier, der ser det nuværende loft som en bureaukratisk løsning, der kan gøres smartere.

Men Veronika Ahrensbøll Schultz mener, det gør en klar forskel for eleverne, om der bliver lukket en ekstra elev ind i klasserne.

»Det kan godt være, man siger, at en enkelt elev fra eller til ikke gør så meget, men det kan vi som elever altså mærke, når vi sidder ude i klasselokalerne,« siger hun.

Enhedslisten, der var med til at få vedtaget loven om klasseloftet, er harm over ministerens udmelding.

»Vi kalder nu undervisningsministeren i samråd. Ellen Trane Nørby bliver nødt til at reagere på det her. Det er uansvarligt at lade stå til,« siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, i en pressemeddelelse.

Hun mener, der er tale om en spareøvelse for at åbne for kæmpeklasser i de kommende år.

»Det her bliver jo endnu værre, nu hvor regeringen har besluttet at køre en tunet grønthøster hen over gymnasierne. Gymnasierne skal spare mere end ti procent de næste år. Og så risikerer vi jo, at der proppes endnu flere elever ind i klasserne,« lyder det.