»Hvis der kommer dybt kriminelle med lange domme, skal vi også have mulighed for at afvise dem«

Borgmestrene i Ishøj, Herlev og på Frederiksberg tager afmålt imod regeringens bandepakke, der åbner op for, at kommuner kan sende kriminelle bandemedlemmer på byporten.

Risikerer dømte bandemedlemmer at blive en eksportvare mellem kommunerne, hvis kommuner med en henvisning til en ny bandepakke kan afskære dømte bandemedlemmer fra at flyye tilbage til den kommune, hvor de begik deres udåd? Politikere på Christiansborg og i kommunerne er uenige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil med en ny bandepakke afskære dømte bandemedlemmer fra at flytte tilbage til de kommuner, hvor de begik deres forbrydelse, efter afsluttet fængselsstraf.

Det enkelte bandemedlem skal ifølge et udkast til udspillet, som Berlingske er i besiddelse af, kunne forbydes ophold i en kommune i helt op til ti år.

Regeringen begrunder tiltaget med, at mange dømte kriminelle ofte vender tilbage til deres gamle kvarter og gamle kriminelle løbebane og igen gør det utrygt for borgerne dér.

Mens Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, bakker fuldt op om forslaget, kalder de Radikales ditto, Zenia Stampe, forslaget for en »hadegave til provinsen«, da konsekvensen kan blive, at de større byer vil eksportere »kriminelle til provinsen«.

Selv om man hverken kan kalde Ishøj, Herlev eller Frederiksberg for provinsen, så ligger de op af København, der som landets største by også har de største udfordringer med bandekriminalitet.

Ikke desto mindre anser Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (A), ikke forslaget for at være en stor udfordring for hans kommune.

»Jeg tror ikke, at vi vil se en stor eksport af bandemedlemmer til Ishøj. I Ishøj har vi også kriminelle, som vi gerne ville af med. Men vi har ikke mange, der er så kriminelle, at vi ikke kan have dem boende i kommunen,« siger Ole Bjørstorp.

Hvis forslaget gennemføres, vil borgmesteren fra Ishøj holde øje med udviklingen. Han mener desuden, at bandepakken bør rumme mulighed for, at kommuner kan afvise at tage imod de bandemedlemmer, der måtte komme til, når andre kommuner smider dem ud.

»Hvis der kommer dybt kriminelle med lange domme, skal vi også have mulighed for at afvise dem. Jeg så gerne, at pakken åbnede for, at man skal kunne afvise dem,« siger borgmesteren.

Gyldal: Fint med flere redskaber

Selv om en nødbremse kunne være fristende, understreger Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (A), at en sådan ville få hele systemet til at bryde sammen.

Herlev-borgmesteren ser flere positive sider ved udspillet. Dels er det fint ned nye redskaber i kommunerne til at forhindre bandekriminalitet - også selv om han gerne så, at justitsminister Pape Poulsen havde inviteret kommunerne ind, inden bandepakken lå færdig.

Desuden mener Gyldal Petersen, at idéen med at skabe social afstand - altså flytte kriminelle fra deres kvarter og udåd - generelt er et fornuftigt redskab.

»Jeg har i samtaler med skiftende justitsministre været fortaler for at give boligselskaberne udvidede beføjelser til at udsætte kriminelle beboere fra boligen og området. Så det med at distancere fra netværket og det område, hvor de har en skadelig adfærd, giver god mening. Men om det giver mening at gøre ved kommunegrænsen, er jeg mere i tvivl om. Skal det være muligt for eksempel for Københavns Kommune at eksportere sine problemer, eller skal Københavns Kommune tage et ansvar for de borgere, den ikke formår at få på rette vej i tide?,« siger Thomas Gyldal Petersen og fortsætter:

»Rigtig mange af vores unge, der har en kriminel adfærd, er ofte meget knyttet til et ganske lille lokalområde. Så en socialafstand inden for kommunen kan sagtens være et redskab. Der er langt fra Sydhavnen til Østerbro, og det kan være rigeligt.«

Herlev-borgmesteren opfordrer derfor regeringen til også at rette fokus mod de forebyggende indsatser i bandepakken, som ofte er mere effektive.

»Det her er et stærkere symbol, end det er et værktøj. Det viser handlekraft, men om det vil have nogen reel virkning i virkelighedens verden, vil jeg håbe, men det er jeg i tvivl om. Man kan håbe, at det kan have en afskrækkende effekt. Flere ressourcer til politiet til forebyggelse ved vi er effektivt,« siger Thomas Gyldal Petersen.

Også på Frederiksberg er borgmester Glenthøj tilfreds med flere værktøjer.

»Vi har ikke nogen bandegrupperinger på Frederiksberg, men vi har haft banderelaterede episoder, som naturligvis skaber utryghed. Regeringens forslag giver nogle nye redskaber. Og jeg er sikker på, at regeringen også i forhandlingerne er opmærksom på, at det ikke får nogle uhensigtsmæssige konsekvenser,« siger Jørgen Glenthøj.