Hvilken by er Danmarks smukkeste?

15 byer lige fra Svaneke i øst til Mariager i nord er indstillet til prisen som Danmarks Smukkeste Købstad. Netafstemningen begynder i dag, og alle danskere kan stemme.

Vor Frue Kirke i Kalundborg, som er en af de 15 byer, der er nomineret til prisen som Danmarks Smukkeste Købstad 2013.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag begynder afstemningen om, hvem der skal have prisen som Danmarks Smukkeste Købstad. 15 byer er indstillet, og det er Bygningskultur Danmark, der står bag konkurrencen.

Afstemningens formål er at få fokus på de historiske bykerners kvaliteter og ifølge Bygningskultur Danmark fremhæve de byer, der har kunnet se potentiale og værdi i at bevare de oprindelige middelaldermiljøer og har brugt disse miljøer i forbindelse med erhverv, turisme og muligheden for at bo.

Birthe Iuel, Præsident for Bygningskultur Danmark, siger på hjemmesiden:

»Når det gælder Danmarks gamle købstader, er der ikke et modsætningsforhold mellem bevaring og fremskridt, tværtimod. De historiske miljøer er flere steder dynamo for aktivitet og udvikling i samspil med moderne byudvikling og nybyggeri uden for centrum. I mange byer er man desværre også gået efter de kortsigtede gevinster og har ladet pengene bestemme, hvordan tingene skulle se ud. Kun en mindre del af de danske købstæder har bevaret de centrale middelalderbyrum forholdsvis intakte. Nogle har revet hele byforløb ned, særligt i 60’erne eller 70’erne, mens andre har revet enkelte centrale bygninger ned og erstattet dem med nyere bygninger, der ofte ikke er tilpasset de oprindelige historiske miljøer.«

Alle danskere kan i perioden 6.-20. maj stemme på deres favorit blandt de 15 kandidater på www.bygningskultur.dk. Her kan man også se 15 små film om de indstillede byer. Du kan også se dem på Bygningskultur Danmarks Youtube-kanal. Vinderen afsløres den 21. maj.

Du kan også se et udpluk af de 15 film her:

Kalundborg:

Svaneke:

Ebeltoft:

Faaborg: