Hvid jul kan give trafikbøvl

Snestorm gør julen hvid og udsigterne til julebesøg sorte.

Vinteren har ramt hele landet i år – også Kastrup Lufhavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter nogle dages usikkerhed om prognoserne, er meteorologerne nu så godt som sikre. Et lavtryk går øst om Danmark og reder op til kulde, kuling og dynetykke snemængder under den danske jul. Dermed kan meteorologerne notere en ny vejrrekord i de tykke bøger over det danske vejr. For første gang siden vejrmålingerne startede i 1870, får danskerne hvid jul to år i træk.

Sneen, der ledsages af hård vind og fygning, rammer først og fremmest det østlige Danmark, hvor bornholmerne kan vente helt op til 20 centimeter tør frostsne, mens sjællænderne kun får lidt mindre. Snefaldet sætter ind natten til torsdag, fortsætter hele torsdagen og tager først af natten til fredag. Det bliver mindre omfattende for indbyggerne i landets nordvestlige dele, og i Vendsyssel er det ikke sikkert, der falder noget overhovedet.

Men det englehvide lys over landskabet og det veltimede grundlag for juleferiekælkere og skiløbere kan få vejtrafikken til at glide lidt for glat, for sneen falder i bunker netop på en af landets helt store rejsedage, nemlig på torsdag - lillejuleaften. Og prognoserne om det massive snefald og udbredt fygning har allerede fået Vejdirektoratet til at råde danskere, der skal på julebesøg, til at tage af sted så tidligt på ugen, det kan lade sig gøre. Direktoratet advarer om, at snevejret på torsdag generelt kan gøre betingelserne for bilisterne meget vanskelige.

»Det er vigtigt at høre trafikmeldinger og læse på nettet, så man ved, hvad der venter, og om det er forsvarligt at køre ud. Måske skal man i stedet blive hjemme eller tage toget, siger vagtchef Majbritt Strojek fra direktoratet til Ritzau.

Flere med tog

Noget tyder på, at mange danskere allerede har overvejet den mulighed. I hvert fald kan DSB notere flere reservationer på afgangene i perioden op til og efter jul og nytår. 36 procent af pladserne i juletogene er reserverede mod 29 procent for samme periode sidste år. Lillejuleaften har danskerne reserveret 55 procent af de 43.000 pladser, der er i togene mellem landsdelene, oplyser DSB, der har aflyst enkelte regionaltoge men til gengæld indsat ekstra tog mellem København og Århus 22. december.

Også SAS er parat til at transportere julegæster, der fravælger bilturen.

»Vi er fortrøstningsfulde og regner med at flyve nogenlunde normalt. Det er gået fornuftigt indtil nu, men vejret kan jo blive så voldsomt, at det kan give os nogle store udfordringer med at undgå forsinkelser. Og alene den uregelmæssige flytrafik fra London til Kastrup kan få afsmittende effekt på indenrigsafgangene,« siger kommunikationschef i SAS, Mikkel Thrane.

Han opfordrer passagerer til at følge den aktuelle situation på SAS.dk eller SAS på Facebook.

Mens sneen kan gøre livet surt for de, der skal køre langt tegner julevejret bedre for folk, der skal rende langt. Københavns Skiklub melder om optimalt glatte veje for de langrendsløbere, der måtte tilbringe en del af juleferien på præparerede løjper i Gribskov, Jonstrup Vang, Rudeskov eller andre af de langrendsspor, klubben har banet i det nordsjællandske.