Hvert tredje barn bliver ikke døbt

En stigende portion nyfødte danskere bliver ikke døbt, og det vil få medlemsnedgangen i folkekirken til at accelerere i fremtiden, vurderer teolog.

Flere og flere forældre vælger ikke at lade deres børn døbe i kirken. På landsplan er det næsten hvert tredje barn - 32 procent - der ikke bliver døbt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg døber dig i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn.«

Der var engang, hvor så godt som alle nyfødte fik skyllet babylokkerne til lyden af disse ord over døbefonten, men for hvert år vælger færre og færre for­ældre at lade deres børn døbe.

Det skriver Århus Stiftstidende.

I 1990 var det 81 procent af alle nyfødte, der var forbi ­døbefonden, mens andelen i 2011 var faldet til 68 procent.

Det svarer til et fald på 16 procent, og selv om det altså stadig er et pænt flertal af danske børn, der bliver døbt, så ­udgør det faldende dåbstal et problem for folkekirken på den lange bane.

Fører utvivlsomt til færre folkekirkemedlemmer

Det vurderer Kirstine ­Helboe Johansen, der er adjunkt i teologi ved Center for Samtidsreligion på Aarhus Universitet.

»Det er helt klart en udfordring for Folkekirken, for når man ikke længere automatisk bliver meldt ind ved fødslen, så kræver det et aktivt tilvalg senere i livet. Der vil være mange, der aldrig melder sig ind, og det vil få tendensen med færre medlemmer til at accelerere i fremtiden,« vurderer hun over for Århus Stiftstidende.

København er det sted i ­landet, hvor tendensen er mest udbredt. Her er det i dag under halvdelen af alle ny­fødte, der bliver døbt (44 procent), mens forældrene i Jylland er mere traditionstro.

Århus, Viborg og Ribe Stifte ligger således alle over landsgennemsnittet hvad angår dåb. For Århus vedkommende bliver syv ud af 10 børn døbt, mens det er otte ud af 10, når man bevæger sig længere vestover. Også her, i de mest kirketro egne af landet, har antallet af døbte dog været faldende over tid.