Hvert ottende barn er overvægtigt ved skolestart

På landsplan er hvert ottende barn overvægtigt, når de starter i 0. klasse, viser tal fra den nationale børnedatabase.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert ottende barn er overvægtigt, når de starter i 0. klasse. Det viser en optælling fra landets sundhedsplejersker, skriver Jyllands-Posten.

Tallene, der tidligere lå hos kommunerne, er siden 2009 blevet samlet i en national børnedatabase, så man kan følge sundhedstilstanden hos danske børn. Og blandt børn, der er født i 2005, var 12,8 procent altså overvægtige ved indskolingsundersøgelsen, viser det første udtræk af data fra Børnedatabasen, som Kommunernes Landsforenings (KL) magasin Momentum har foretaget.

I udtrækket indgår der ifølge Jyllands-Posten data fra 44.478 børn, hvilket svarer til 68 procent af årgangen.

Professor ved Statens Institut for Folkesundhed Bjørn Holstein påpeger, at der er både psykosociale konsekvenser og større risiko for sygdomme i det lange løb tilknyttet med børns overvægt, og at »de fleste« overvægtige børn også vil være overvægtige som voksne.

Overlæge og leder af Enheden for Overvægtige Børn og Unge på sygehuset i Holbæk Jens Christian Holm betegner overvægt blandt børn og unge som et voldsomt problem. Ifølge ham har 60.000 børn og unge med vægtproblemer ikke noget sted at gå hen, og han har indledt et samarbejde med otte kommuner for at få kampen mod overvægt sat højere på dagsordenen.

»Vi kan se, at det rykker, når de tykke børn og deres familier har et sted at henvende sig og få hjælp i deres kommune. Men hovedparten af kommunerne hænger stadig i bremsen, og der er masser af gode undskyldninger med stram økonomi og øgede udgifter på snart sagt alle områder. Det kan jeg selvfølgelig godt forstå, og derfor bør det også være en national dagsorden at tvinge kommunerne til at hjælpe disse børn,« siger Jens Christian Holm til Jyllands-Posten.

Der er store forskelle på andelen af overvægtige børn mellem landets kommuner, hvilket ifølge eksperterne kan begrundes med blandt andet sociale slagsider. I Ishøj og på Lolland er andelen af overvægtige børn ifølge avisen på over 20 procent, mens færre end hver tiende barn i Lyngby-Taarbæk, Furesø og Allerød er overvægtigt.

Formand for social- og sundhedsudvalget i KL Anny Winther (V) erkender, at der er plads til forbedring.

»Jeg tror, at det bliver en øjenåbner for nogle, at der skal sættes ind på dette felt,« siger hun til Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) siger til avisen, at hun blandt andet vil have de overvægtige børn i tankerne, når der næste år skal sættes tiårsmål for danskernes sundhed.