Hvert andet asylbarn lyver om sin alder

En stor del af de uledsagede asylbørn viser sig at være over 18 år. Det er rystende, mener DR, der kræver en redegørelse fra justitsministeren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan man være 16 år og have fuldskæg?

Mere end hvert andet af de asylansøgende børn, der kom til Danmark i 2011 og 2012 uden forældre, viste sig i virkeligheden at være over 18 år, skriver metroxpress.

Uledsagede flygtningebørn nyder flere fordele og har nemmere ved at få asyl. Derfor har politi og Udlændingestyrelsen i årevis brugt Retsmedicinsk Institut til at aldersteste uledsagede flygtningebørn ved blandt andet at røntgenfotografere håndknogler og tænder.

327 ud af de 637 uledsagede flygtningebørn, der ankom til et asylcenter i 2011 og 2012, viste sig ifølge retsmedicinere at lyve om deres alder og være over 18 år - altså 51 procent.

I de første fire måneder af 2013 vurderede man tre ud af fire af de 43 testede uledsagede flygtningebørn til at »være over 18 år«, ifølge Justitsministeriets årstatistik.

»Erfaringsmæssigt har det vist sig, at en stor del af de ansøgere, der bliver testet, vurderes til at være voksne. Vi alderstester derfor, når der er formodning for, at ansøgeren ikke er mindreårig,« siger ansvarlig kontorchef Bjørn Hørning hos Udlændingeservice til metroxpress.

Retslægerådet slog i 2011 i en afgørelse fast, at alderstesten har en usikkerhed på et år, og derfor bør testen ikke stå alene, mener nævnets formand, professor Bent Ottesen.

Dansk Folkeparti kalder det »rystende tal«.

»Vi taler jo om voksne, der prøver at bilde myndighederne ind, at de er børn for nemmere at få asyl,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til metroxpress.

DF kræver nu en redegørelse fra justitsministeren.

BNB