Hver tredje skoleelev døjer med rygsmerter

Nyt studie viser, at hver tredje danske skoleelev oplever rygsmerter. Det er et problem, fordi rygsmerter i barndommen kan udvikle sig til kroniske smerter senere i livet.

»Børns rygsmerter er generelt et område, vi ikke ved så meget om. Derfor er det vigtigt med forskning på området«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan føre til kroniske smerter i det voksne liv, hvis børn oplever rygsmerter i barndommen. Derfor er det problematisk, at hver tredje danske skoleelev netop døjer med rygsmerter.

Det viser et studie udført på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, hvor cirka 1400 skoleelever i alderen 8-15 år har deltaget i et 3-årigt forløb.

Ved hjælp af SMS har elevernes forældre ugentligt indrapporteret, hvordan deres børns eventuelle smerter og deres aktivitet har forløbet siden sidst. Resultatet viste, at halvdelen af skoleeleverne led af rygsmerter på et eller andet tidspunkt i løbet af de tre år, studiet stod på. En mindre gruppe døjede med smerter i mere end halvdelen af tiden.

Ifølge Kiropraktorernes Videnscenter er det problematisk, fordi børn, der oplever rygsmerter i løbet af deres barndom, har en langt større risiko for at få problemer med ryggen i det voksne liv. Og det kan, ifølge Kiropraktorernes Videnscenter, medføre store sociale og økonomiske omkostninger for det enkelte menneske.

Forskerne bag studiet konstaterede under studiets 3-årige forløb, at der var et fald i antallet af episoder, hvor børnene oplevede nakkesmerter, mens der omvendt var en stigning af antallet af episoder, hvor de oplevede smerter i lænden og bækkenet.

»Børns rygsmerter er generelt et område, vi ikke ved så meget om. Derfor er det vigtigt med forskning på området. Der har tidligere været studier af, om hormonniveauet kan have noget at sige. Det tyder det umiddelbart ikke på, og kønnet har heller ikke noget at sige, så på den led har hormonniveauet umiddelbart ikke noget at sige. Det, vi kan se, er, at niveauet for smerter generelt nærmer sig voksenniveau, når de unge nærmer sig 18 år, men hvor i udviklingen, det sker, ved vi ikke rigtig noget om endnu,« siger Kristina Boe Dissing til Kiropraktorernes Videnscenter.

Kiropraktorernes Videnscenter opfordrer forældre til at være opmærksomme på deres børns rygsmerter, fordi man ved at tage hånd om det og forebygge, kan være med til at forebygge problemer i det voksne liv. Der findes dog ikke absolutte tal, man som forældre kan gå efter.

»Det er svært at sige, om det er så og så mange dage eller uger, børn skal have smerter, før man skal være bekymret. Generelt gælder det samme som for voksne, at så snart smerterne begynder at begrænse barnets udfoldelser, eller at smerteniveauet bliver højt, skal man have taget hånd om dem,« siger Kristina Boe Dissing til Kiropraktorernes Videnscenter.