Hver tredje ønsker strengere straffe

Hver tredje dansker ser gerne en opstramning af retspolitikken. Modsat mener én ud af 10, at lovgivningen er for stram.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tredjedel af befolkningen finder, at den danske retspolitik er for slap. Det viser en rundspørge, som Rambøll/Analyse Danmark har foretaget for Jyllands-Posten.

Kun godt 10 procent er af den modsatte mening og finder lovgivningen for stram, mens et pænt stort flertal på 46 procent er godt tilfreds med det nuværende niveau.

For professor Flemming Balvig fra Københavns Universitet er det ikke overraskende, at folk - når der spørges generelt og overordnet - ønsker flere stramninger.

- Resultatet er det samme verden rundt. I alle undersøgelser i alle lande til alle tider ønsker folk strengere straffe, og det skyldes, at mange har et overordnet billede af, at selv grov kriminalitet ikke straffes særligt hårdt, siger han.

Anderledes forholder det sig, når danskerne får forelagt konkrete sager med beskrivelse af en forbrydelse. Når de selv skal fastsætte straffen, ligger den konsekvent under den strafudmåling, som domstolene nåede frem til i den konkrete sag, viser en undersøgelse blandt mere end 7000 personer.

- Undersøgelsen viser, at folk ikke ved, hvor domstolenes praksis ligger og systematisk undervurderer længden af de straffe, der faktisk idømmes, siger Flemming Balvig, der står bag den nye undersøgelse, hvor de mange svarpersoner fik forelagt 26 konkrete forbrydelser.

- Samtidig er det også sådan, at når folk selv skal agere dommere og komme med forslag til en straf, ligger den lavere end domstolenes strafudmåling.

/ritzau/