Hver tredje gravid er for stor

Hver tredje gravide kvinde udsætter sig selv og barnet for større helbredsmæssige risici, fordi hun er overvægtig.

Gravid Fold sammen
Læs mere
Foto: (Foto: Maria Hedegaard/Scanpix 2011)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver tredje danske kvinde, der bliver gravid, vejer for meget allerede inden graviditeten, skriver Politiken mandag.

I en ny artikel, som Ugeskrift for Læger offentliggør mandag, fremgår det, at hver tredje gravide er overvægtig. Samtidig er over 12 procent svært overvægtige. Og det kan medføre komplikationer, når en kommende mor er for stor - både for kvinden selv og for barnet.

- Samfundstendensen er, at stadig flere unge bliver overvægtige, og derfor bliver der også flere overvægtige gravide. Overvægt i graviditeten øger risikoen for misdannelser og komplikationer under graviditeten, ligesom der er en tendens til, at overvægtige gravide får for store børn, siger Kristina Renault, obstetrisk afdelingslæge på Hvidovre Hospital, til Politiken.

Jo højere kvindens BMI er, desto større risiko er derfor, at hun vil udvikle sygdomme eller opleve alvorlige komplikationer. Normalt bliver kun tre-fem procent af alle gravide ramt af svangerskabsforgiftning, men hvis man er overvægtig, er risikoen over tre gange så høj. Også graviditetsbetinget sukkersyge plager i højere grad de overvægtige gravide kvinder.

Men selv om tallene taler sit eget sprog, så er der begrænset fokus på problemet i sundhedsvæsenet. Emnet er nemlig tabubelagt, mener Kristina Renault. Hun peger på, at man bør begrænse problemerne ved at advare mod graviditet og overvægt, akkurat som man advarer gravide mod at ryge og drikke.