Hver tredje får ikke nok søvn

Tre ud af ti personer sover for lidt, og det kan give både psykiske og fysiske sygdomme, advarer psykolog.

Foto: niels ahlmann olesen

Mange af os kender det: Inden vi skal sove, vil vi gerne lige tjekke mailen, Facebook eller nyhederne, og før vi ved af det, er vi i underskud på søvnkontoen.

Helt præcist sover tre ud af ti mindre end de syv til otte timer, som søvnforskerne anbefaler. Det viser en måling, som Epinion har lavet for DR Nyheder.

Og det er ikke godt, for ikke nok med, at søvnmangel kan give problemer som manglende overskud i hverdagen, så kan det også føre til stress.

Det fortæller Torben Jager Petersen, der er psykolog og indehaver af søvnklinikken ScanSleep.

»Vi arbejder på alle mulige tider af døgnet, fordi vi gerne vil være på som arbejdstager og gøre det godt. Derfor kan det ske, at vi arbejder for meget og får ikke den klare adskillelse mellem arbejde og fritid, så vi ikke får slappet nok af,« siger han.

»Derfor er man mere udsat for stress, og hvis man bliver stresset, er noget af det første, der ryger, ens søvn,« påpeger psykologen og tilføjer, at det er en ond cirkel, fordi manglende søvn også giver endnu mere stress - for ikke at tale om hjertekarsygdomme, diabetes og forhøjet kolesteroltal.

Torben Jager Petersen opfordrer derfor danskerne til at blive bedre til at »koble af« og prioritere søvn højere.

»Man sjusker med søvnen, fordi der er for mange konkurrenter til den. Der sker for mange spændende ting på det tidspunkt, hvor man gerne vil sove, for eksempel iPads og smartphones,« fortæller han.

Men det er vigtigt at få sin søvn, fordi det er det eneste tidspunkt, hvor både krop og hjerne slapper af og bliver gjort klar til næste dag, understreger psykologen.