Hver tredje dømte for voldtægt er indvandrer

Gruppen af indvandrere og efterkommere er langt overrepræsenteret blandt dømte for voldtægt, viser tal fra Danmarks Statistik.

Indvandrere og efterkommere er især overrepræsenterede, når det gælder overfaldsvoldtægt. I denne tunnel i Tingbjerg fandt ni voldtægtsforsøg sted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

32 irakere, 26 tyrkere og 25 somaliere er dømt for voldtægt de seneste 10 år, ifølge Danmarks Statistik.

I alt har 615 mennesker fået en voldtægtsdom ved en dansk domstol i perioden 2004 til 2013. Heraf er de 212 indvandrere eller efterkommere, svarende til 34,5 procent. Det er mere end tre gange så stor en andel som gruppen generelt udgør i befolkningen, skriver metroxpress.

Kultursociolog og indvandrerforsker Mehmet Ümit Necef fra SDU kalder det »vigtigt, at de her tal kommer frem«.

»Nydanskere er klart overrepræsenteret blandt de dømte for voldtægt. En del nydanskere kender ikke og forstår ikke dansk kønskultur. At det, at en dansk kvinde, som går beruset hjem om natten ikke betyder, at hun er lettilgængelig,« siger han til metroxpress.

Både nordmænd og svenskere bosat i Danmark tæller med, men er i perioden ikke dømt for voldtægt.

Tallene bliver bakket op af ny forskning fra SDU, hvor man har undersøgt 296 anmeldte voldtægter i Østjylland. I 40 procent af sagerne har gerningsmanden en anden etnicitet end dansk.

Ifølge rapporten »Voldtægt, der anmeldes« er udlændinge især overrepræsenteret, når det gælder overfaldsvoldtægter.

»Det er voldsomt. Det maner til eftertanke og betyder formodentligt, at vi bliver nødt til at sætte ind med en oplysningsindsats,« siger rets- og integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

»Vi bliver nødt til at forholde os til den overrepræsentation af indvandrere blandt voldtægtsmænd,« siger DFs gruppeformand, Peter Skaarup (DF).