Hver tredje dansker har lidt af depression

Hele 32 pct. af danskerne har fået stillet diagnosen depression eller mener selv at have været deprimeret i en periode af deres liv. Kvinderne er særligt hårdt ramt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge en ny undersøgelse, som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende, har hele 32 pct. af danskerne fået stillet diagnosen depression eller mener selv at have været deprimeret i en periode af deres liv.

Men de tal overrasker ikke fagfolket.

»Det svarer meget godt til, når man laver epidemiologiske undersøgelser af befolkningen. Det er slet ikke overraskende, at en tredjedel af befolkningen har haft en depression. Det fremkaldes ofte af noget så simpelt som kropslige sygdomme,« siger Martin Balslev Jørgensen, overlæge ved Psykiatrisk Klinik på Rigshospitalet.

Privatpraktiserende psykolog i København Liselotte Rosenkvist Jensen er heller ikke forbløffet over de mange bedrøvede danskere.

»De fleste danskere bliver deprimerede i en periode af deres liv. Det kan sagtens være nogle forbigående grunde, som fremkalder det, såsom kærestesorger eller dødsfald. Og det er jo heller ikke alt, som kræver behandling. Når en depression har stået på i over et halvt år, så skal man nok overveje behandlingen,« siger hun og tilføjer, at det oftest er depressioner, som har indefrakommende eller biologiske årsager, der kræver medicinsk behandling.

Gallupmålingen viser også, at kvinderne er særligt hårdt ramt af triste tanker. Således har hele 18 procent af kvinderne i undersøgelsen fået et decideret depressions­diagnose af en læge, psykiater eller psykolog. Hos mændene er det kun 8 procent, som har fået en stillet en medicinsk diagnose.

»Der er nogen hormonelle forskelle hos kvinder, som kan være skyld i, at kvinderne fylder mere i statistikken. Det er også sværere at opdage depression hos mænd. De skjuler det mere. Desuden søger kvinder generelt oftere læge, end mænd gør,« siger Martin Balslev Jørgensen.

Ligner andre lande
Det udlægning kan Liselotte Rosenkvist Jensen genkende.­

»Kvinder har nok ofte kontakt til de dybere følelser. Derfor er de måske lidt bedre til at opdage depressionerne og søge behandling,« siger Liselotte Rosenkvist Jensen.

Martin Balslev Jørgensen mener ikke, at antallet af deprimerede danskere er udtryk for, at diagnosen deles ud til højre og venstre. Og han frygter heller ikke, at Danmark er ramt af en lykkepilleepidemi.

»Vi ligner alle andre lande, hvad angår depression. Der er ikke tal, der tyder på, at vi er mere deprimerede end andre folkeslag,« siger Martin Balslev­ Jørgensen.