Hver tredje dansker er kronisk syg

Danskerne slæber i stigende grad rundt på livsvarige sygdomme, viser nye tal. Vi må gøre op med alles ret til at gå i hundene, mener ekspert.

DHL-løbet i Fælledparken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kig dig omkring. Hvis der sidder to andre i lokalet er én af dem kronisk syg. Eller endnu værre: Det er dig.

Sådan ser landsstatistikken ud, hvis man ser på de nøgne tal fra Danmarks nye sundhedsprofil, som er den største og mest omfattende af sin slags. Dykker man ned i tallene, kan man dog se, at langt størstedelen af de uhelbredeligt syge naturligt nok befinder sig i den ældste del af befolkningen - altså dem over 75 år.

Men det ændrer ikke ved, at hver tredje nulevende dansker altså er kronisk syg. Hårdest ramt er personer med en kort- eller slet ingen uddannelse, mens højtuddannede personer oftere går fri.

Chokerende uvidenhed

- Tobak er den største fællesnævner, når det kommer til kroniske sygdomme, men alkohol betyder mere og mere, siger professor Hans Storm fra Kræftens Bekæmpelse og forklarer, at alkohol er skyld i stadigt flere tilfælde af brystkræft i Danmark.

- Det er i virkeligheden chokerende, fordi der er så få, der ved det, tilføjer han.

Han mener, at den enkelte dansker har et ansvar for at holde sig så sund som muligt hele livet igennem. Hvis de kroniske sygdomme skal undgås, skal vores levevis grundlæggende ændres hen imod sundere valg, mener han.

Bente Klarlund Pedersen er professor og leder af Danmark Grundforsknings Center for Inflammation og Metabolisme. Hun mener, at det er tid til et opgør med frihedsværdierne på sundhedsområdet:

- Vi skal have startet en værdidebat, der gør op med retten til at alle, der ønsker det, kan gå i hundene. Hvis du og jeg bliver syge, er det et fælles problem for samfundet, siger hun.

På Statens Institut for Folkesundhed er leder og professor Morten Grønbæk for så vidt enig. Men han understreger, at det er en gråzone, for hvor meget staten kan tillade sig at blande sig i, hvordan folk lever deres liv.

Største undersøgelse nogensinde

Den Nationale Sundhedsprofil, som sygdomstallene stammer fra, er baseret på den mest omfattende kortlægning af danskernes sundhed nogensinde. Databasen gør det let at sammenligne borgernes sundhed, så kommunerne for eksempel kan målrette deres forebyggelsesindsats bedre.

Databasen fortæller blandt andet hvor meget motion vi får, hvilke sygdomme vi rammes af, og hvor meget vi ryger. Oplysningerne stammer fra undersøgelsen ”Den nationale sundhedsprofil 2010 – hvordan har du det?” som samlede besvarelser fra 180.000 danskere.

- Med den nye database er det blevet lettere for den enkelte kommune at se, hvordan borgerne i kommunen har det - hvor meget de ryger, hvilke sygdomme de lider af osv, siger indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V).

Han håber, at kommunerne vil tage databasen til sig som et nyt redskab til at sammenligne sig med lignende kommuner og lære af dem, der er bedre end dem selv.