Hver tredje ansøger bliver ikke optaget i Hjemmeværnet

Morten Storm, tidligere PET-agent og islamist, har meldt sig til hjemmeværnet, hvor en tredjedel af alle ansøgere får et nej.

Foto: Claus Bech. ARKIVFOTO. Pia Kjærsgaard, DF, besøger Hjemmeværnet i Store Heddinge.
Læs mere
Fold sammen

Den tidligere PET-agent Morten Storm vil gerne i Hjemmeværnet, siger han til metroxpress. Men går det ham som hver tredje ansøger i hjemmeværnet, får han et nej. Ud af de omkring 2.400 årlige ansøgere, der har været til Hjemmeværnet de seneste fire år, bliver en tredjedel sorteret fra, oplyser Hjemmeværnskommandoens rekrutteringschef Tuf Krenchel.

»Nogle af dem falder fra, fordi de har mistet lysten, inden de bliver optaget. Men for en stor dels vedkommende, så drejer det sig om, at de får et nej til at kunne blive optaget,« siger rekrutteringschefen.

Forud for optagelsen indsamler Hjemmeværnet og Forsvaret oplysninger om ansøgerens sundhed og laver en screening af personen i strafferegisteret. Alle i Hjemmeværnet skal nemlig være »egnede og værdige« til opgaven. Derfor kan fysiske skavanker og sygdomme forhindre en person i at få en plads som frivillig i Hjemmeværnet. Det samme kan tidligere domme for vold eller overtrædelser af våbenloven.

»Hjemmeværnet er en militærorganisation, og man træner med og har adgang til våben. Derudover skal man indgå i beredskabsituationer, hvor det er vigtigt, at man kan stole 100 procent på folk. For at befolkningen kan have tillid til Hjemmeværnet, er det vigtigt, at der bliver foretaget en screening af folk,« forklarer Tuf Krenchel, der ikke kan kommentere Morten Storms chance for at komme i hjemmeværnet.

Den endelige beslutning træffes af et af de 20 såkaldte distriktsudvalg, der er i Danmark. Her sidder udpegede byrådsmedlemmer fra kommunerne, som også tager deres kendskab fra lokalmiljøet med i vurderingen af, hvorvidt den enkelte er værdig til hjemmeværnet.

Tuf Krenchel understreger dog, at man skal have bopæl i Danmark eller tæt på grænsen for at komme i betragtning. Morten Storm er på nuværende tidspunkt er bosat i Storbritannien.