Hver tiende taler i mobil på cyklen

En ud af ti cyklister sludrer over mobilen og navigerer i trafikken samtidig, viser ny undersøgelse, selv om det både kan være farligt og koste en tusse.

Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af de såkaldt bløde trafikanter taler i mobiltelefon i trafikken. E

n ny undersøgelse, foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og TDC, viser, at hver tiende cyklist besvarer opkaldt i trafikken, og det er et problem, fordi uopmærksomhed og manglende orientering er skyld i mange cyklistulykker, fortæller Søren Troels Berg, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

»Det at færdes i trafikken kræver stor opmærksomhed. Hvis du er dybt optaget af en telefonsamtale, er du mindre opmærksom på trafikken og længere om at reagere, når der opstår en kritisk situation. Med en hånd på mobilen og en på styret, bliver det også sværere at bremse og undvige,« siger Søren Troels Berg, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

En optælling af ulykker med cyklister fra 2007 til 2011 viser ifølge Rådet for Sikker Trafik, at 189 cyklister har mistet livet i trafikken og 2.516 er kommet alvorligt til skade. Det reelle antal af tilskadekomne cyklister er imidlertid væsentligt højere, da det kun er syv procent af cyklistulykkerne, som politiet bliver kaldt ud til og dermed bliver registreret.

Hos TDC er man glade for, at mobilteknologien er blevet en integreret del af hverdagen, men opfordrer sine kunder til, at øge opmærksomheden i trafikken.

»Danskerne har taget teknologien til sig, og det er en fin udvikling. Men et telefonopkald, et kig på internettet eller en sms er aldrig værd at sætte livet på spil for i trafikken. Som udbyder har TDC et medansvar for, hvordan teknologien bruges. Derfor er det oplagt, at vi er med at sætte fokus på opmærksomhed i trafikken, når det, der stjæler vores opmærksomhed blandt andet er mobilen,« siger Jette Schmidt Lund, CSR-chef hos TDC.

Det koster 1.000 kroner i bøde at tale i håndholdt mobil, når man cykler.