Hver tiende dansker optager større mængder giftig kemi

En ud af ti danskere er langt mere sårbare over for de hormonforstyrrende phthalater end den øvrige befolkning, viser ny forskning.

Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver tiende dansker optager tilsyneladende markant større mængder af de de hormonforstyrrende phthalater end den øvrige del af befolkningen. Det viser ny forskning fra Rigshospitalet ifølge fagbladet Ingeniøren.

Forskningen tyder på, at en udbredt genmutation får nogle menneskers hud til at optage op til en tredjedel mere af de phthalater, vi alle er udsat for.

Phthalater bruges til at blødgøre plastic og mistænkes for at forårsage blandt andet forringet sædkvalitet hos mænd, misdannede fostre og forstyrret kønsudvikling.

Opdagelsen er vigtig, mener professor Anders Juul, der leder et forskningsinitiativ om hormonforstyrrende stoffer på Rigshospitalet. Han har ikke selv været involveret i den nye forskning.

»Det giver et vink med en vognstang om, at vi optager phthalater gennem huden, så vi bliver klogere på eksponeringsveje. Og hvis vi på lang sigt skal ud og forebygge, så skal man overveje, at det, man smører på huden, fiser lige igennem og er i blodbanen meget kort tid efter,« siger han til Ingeniøren.

Forskerne har undersøgt knap 900 urinprøver fra mænd for phthalater og deres gener for mutationen, som er kædet sammen med lidelser som tør hud og eksem. Og testpersoner med genmutationen havde ifølge Ingeniøren altså i gennemsnit op til en tredjedel mere phthalat i urinen.

Intet tyder på, at det skulle forholde sig anderledes for kvinder, skriver fagbladet.