Hver sjette dansker kender til salg af sort slik og sodavand

En ny undersøgelse viser, at hver sjette dansker ved, hvor der sælges ulovligt importerede varer. Dansk Erhverv foreslår mindre afgifter og større bøder for at komme den illegale import til livs.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange danskere ved lige præcis, hvor de skal gå hen, hvis de vil anskaffe sig øl, cigaretter, chokolade eller sodavand, der er importeret ulovligt.

Faktisk kender hver sjette til steder, hvor man kan købe varer sort, viser en ny undersøgelse, Dansk Erhverv har foretaget blandt 1.116 danskere. Det skriver Jyllands-Posten.

Derudover svarer hver tiende dansker, at de selv har anskaffet sig sort slik, sodavand eller spiritus inden for det seneste halve år. Ved en lignende måling i 2011 var det blot hver 13. husstand.

»Det er alarmerende, at det er så udbredt. De høje danske afgifts- og momssatser skaber et kraftigt incitament til illegal handel i Danmark, fordi prisforskellen mellem de legale og illegale varer er markant,« siger politisk konsulent i Dansk Erhverv Marie Louise Thorstensen til Jyllands-Posten.

Derfor foreslår erhvervsorganisationen at sænke afgifterne på import af nydelsesvarerne, så de matcher afgiftsniveauet i vores nabolande som Sverige og Tyskland. Kun på den måde kan man komme den illegale import til livs, mener både Dansk Erhverv og flere slikgrossister, Jyllands-Posten har talt med.

Det koster typisk 5.000 kroner i bøde at blive taget i at sælge illegalt importerede varer som slik, øl og sodavand, men det er alt for lidt, mener Dansk Erhverv, der også foreslår at sætte bødestørrelsen markant op.

Undersøgelsen viser også, at lige under 14 procent af danskerne synes, at de danske afgifter er så høje, at det er i orden at købe ulovligt importerede varer, hvor der ikke bliver betalt moms og afgifter.