Hver ottende uden pension

Hver ottende dansker har udsigt til en fattig pensionisttilværelse fordi, de ikke sparer op.

De har fast arbejde og passer deres job. Alligevel har hver ottende danske lønmodtager ingen pension i forbindelse med jobbet og har dermed udsigt til en fattig pensionisttilværelse på folkepension, skriver Politiken tirsdag.

Ifølge en undersøgelse fra ATP er kvart million arbejdstagere nemlig ikke omfattet af de overenskomstmæssige pensioner, der efterhånden er standard på arbejdsmarkedet.

De er henvist til selv at spare op, men det gør meget få af dem. Læg dertil de cirka 100.000 selvstændige, der intet eller meget lidt sparer op til pensionen, og Danmark ender med et pensionsproletariat på langt over 300.000 mennesker, skriver Politiken.

»Det er ikke en social restgruppe, vi taler om, men derimod helt almindelige lønmodtagere med fuldtidsarbejde. Det er op til dem selv at spare op på egen hånd. Men vi ved, at rigtig mange har svært ved at løfte den opgave«, siger ATP-analysechef Ole Beier Sørensen til Politiken. Han roser arbejdsmarkedets parter for at have løst opgaven forbilledligt for sine medlemmer.

»Men dem udenfor gør aftalesystemet intet for«.

Pensionsproletariatet spreder sig ikke ud over hele arbejdsmarkedet, men klumper sig sammen i bestemte erhverv som taxachauffører, restaurantansatte, landarbejdere og ejendomsmæglere, hvor halvdelen af de ansatte ikke har pensionsordning.

Men målt på antallet af ansatte er det offentlige sundhedsvæsen overraskende nok den mindst eksemplariske arbejdsgiver. Her har 33.000 portører og andre nederst i sundhedsfødekæden ingen pension, blandt andet på grund af den systematiske brug af vikarer, der ikke får pension, skriver Politiken.

Kilde: Politiken