Hver måned begår to psykiatriske patienter selvmord

En 48-årig mand har taget livet af sig, mens han var indlagt på retspsykiatrisk afdeling i Middelfart. Patienter med en psykisk lidelse begår jævnligt selvmord, selvom de er i hænderne på professionelle, og hos Patienterstatningen oplever man, at det ofte skyldes manglende opsyn.

Torsdag blev en 48-årig gymnasielærer fra Odense kendt skyldig i at dræbt en 24-årig kvinde i juni sidste år. Kort efter domsafsigelsen begik han selvmord, mens han var inlagt på retspsykiatrisk afdeling i Middelfart. På billedet ses baggården, hvor den 24-årige kvinde blev dræbt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fotograf Sonny Munk Carlsen

Region Syddanmark er fortsat tavs om, hvordan det kunne gå til, at en 48-årig gymnasielærer torsdag tog livet af sig, mens han var indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart.

Det skete få timer efter, han var blevet dømt skyldig i drabet på en ung kvinde i Odense.

Selvmord begået under indlæggelse sker jævnligt. Fra 2005 til 2013 har der i gennemsnit været to selvmord om måneden begået under en indlæggelse eller på dagen for udskrivningen. Det oplyser Sundhedsdatastyrelsen. I samme periode er der i gennemsnit blevet udskrevet cirka 1.800 unikke personer om måneden.

Anders Meinert, lægefaglig direktør for Psykiatrien i Region Syddanmark, understreger, at den retspsykiatriske afdeling i Middelfart har stor erfaring med at håndtere psykisk syge personer, der netop har fået en domsafsigelse.

»Uanset hvor store anstrengelser, man gør sig professionelt med at lave risikovurderinger, herunder selvmordsrisikovurderinger, kan man aldrig gardere sig 100 procent imod meget beslutsomme patienters ønske om at begå selvmord,« siger han.

Der er nu igangsat en undersøgelse af hændelsen, som vil løbe over de kommende uger.

Plads til forbedring

I foreningen Bedre Psykiatri understreger generalsekretær Thorstein Theilgaard, at selvmord på en psykiatrisk afdeling per definition ikke må ske.

»Der er plads til forbedring på det her område. Det handler ikke om ond vilje i psykiatrien, men om den helt barske kendsgerning, at man er presset på ressourcer. Det øger risikoen for, at ting, der ikke må ske, kan ske. Vi har med syge mennesker at gøre, så man skal passe på dem og behandle dem. En del af det er at sikre, at de ikke gør skade på sig selv,« siger han.

Det sker jævnligt, at patienter med en psykisk lidelse begår selvmord. Alene i 2014 blev der ifølge tal fra Dansk Patientsikkerhedsdatabase indberettet 169 selvmord og 68 selvmordsforsøg.

Hos Patienterstatningen behandler man sager, hvor pårørende eller patienten selv mener, behandlingen har været for dårlig. I de tilfælde, hvor der er blevet tilkendt erstatning, kunne selvmordet ofte have været undgået med bedre opsyn, fortæller direktør Karen-Inger Bast.

Opsynet med patienterne kan blive bedre

»Det, der ofte går galt, er, at der ikke er ordentligt opsyn med patienten. Der kan være tale om en patient, der får ordineret en fast vagt, fordi vedkommende er meget selvmordstruet, hvor vagten så svigter. Der er måske afløsning, hvor der ikke er opsyn med patienten, eller det kan være, at vagten skal tisse. Det kan også handle om tekniske ting, såsom at patienten kan komme ud af vinduet, eller at det er nemt at komme ud af afdelingen på anden vis,« siger hun.

Fra 1996 og frem til oktober 2015 har Patienterstatningen kun haft 150 sager om selvmord eller selvmordsforsøg blandt psykiatriske patienter, hvoraf 47 har fået tilkendt erstatning. Direktør Karen-Inger Bast håber, at flere bliver opmærksomme på, at de kan søge erstatning.

Overlæge og professor ved Københavns Universitet Merete Nordentoft har arbejdet med selvmordsforebyggelse siden 1997. Hun fortæller, at der de seneste mange år er blevet gjort meget for at minimere risikoen for selvmord blandt psykiatriske patienter.

»Det her er noget, Sundhedsstyrelsen har haft meget fokus på. På de psykiatriske afdelinger prøver man at sørge for, at det er svært eller umuligt at begå selvmord ved hængning eller kvælning, mens man er indlagt. For eksempel sørger man for, at knager falder ud eller bukker nedad, hvis der kommer for meget vægt på,« siger hun.

I nogle tilfælde slår fantasien ikke til

Professoren mener imidlertid, der er grænser for, hvor meget man forebygge.

»Nogle af de selvmord, jeg har hørt om gennem tiden, er sket, fordi fantasien simpelthen ikke har slået til i forhold til, hvilke remedier der kan bruges til selvmord. Selvom vi prøver at tage diverse forbehold, er der nogle gange, hvor folk gør noget, man ikke kunne have forudse,« siger hun.

Den lægefaglige direktør for Psykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert, pointerer da også, at man gør meget for at forebygge, at patienter begår selvmord.

»Vi har et meget stort fokus på forebyggelse af selvmord overalt i psykiatrien,« siger han.

Der bliver i alt begået omkring 600 selvmord i Danmark om året, mens der skønnes at være 10.000 selvmordsforsøg. Omkring 300 af de personer, der tager deres eget liv, har tidligere været indlagt på psykiatrisk afdeling. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.