»Hver gang det sker, sidder man tilbage med afmagt«

Ariane Bigler havde indbrud i sin diamanthandel to gange inden for et år . Begge gange slap tyvene væk med smykker for flere hundredtusinde kr. Hun mener ikke, politiet prioriterer røverierne højt nok.

Butiksvinduet splintredes i tusinde stykker. Fodgængerne på Store Kongensgade i København så chokerede til, imens de to røvere smadrede en montre for derefter at tømme den for de kostbare smykker. Så forsvandt de på en knallert. I juni 2004 eller næsten et år efter gentog det sig. Fremgangsmåden var den samme, men denne gang blev det for meget for Ariane Bigler, der er indehaver af smykkeforretningen »Kære Ven,« som ligger i Store Kongensgade 30.

»Jeg ville ikke finde mig i, at det skete igen. Derfor forsøgte jeg, at komme ud af døren og skubbe dem af deres knallert. Men så pegede den ene sin pistol mod mig, så jeg trak mig tilbage,« siger Ariane Bigler.

Politiet ankom ti minutter senere. Men der var de to røvere forsvundet med smykker for flere hundredetusinde kroner, og blev aldrig set igen.

»Jeg synes, der er utroligt, at det bliver gjort så lidt for at forhindre det her. Opklaringsprocenten for røverier i vores branche er mellem to og fire pct. Så det er jo nærmest »gratis« at udføre et indbrud hos os,« siger Ariane Bigler.

Den 47-årige juveler har haft forretningen i 19 år. Efter det andet indbrud blev hun af sit forsikringsselskab pålagt at skifte sine ruder ud med panserruder. Det kostede 75.000 kr. Det fik hende til at skrive et brev til Justitsministeren, hvor hun appellerede til at politiet satte flere ressourcer ind på at forhindre røverierne.

»Jeg skrev, at jeg følte mig som »jaget vildt«, og at jeg mente, jeg havde krav på, at samme beskyttelse som alle andre borgere. Det følte jeg ikke jeg havde, når juvelbutikker er så udsatte, og der så ikke bliver sat ressourcer ind på at stoppe røverierne«

Ariane Bigler påpeger, at opklaringsprocenten er meget højere ved eksempelvis bankrøverier. Det betyder også, at røverier mod banker er faldende, mener hun.

»Sådan er det ikke i juvelbranchen. På grund af den lave opklaring er der også mange forsikringsselskaber, som ikke vil have os som kunder, eller også er vores forsikringspræmie bare ufattelig høj,« siger Ariane Bigler, og fortæller, at hun betaler næsten 60.000 kr. om året i forsikringspræmie.

Udover de økonomiske konsekvenser kommer de psykiske. For de to indbrud har sat sine spor hos den 47-årige juveler. »Hver gang, det sker, sidder man tilbage med en afmagt, og man bliver mistænksom. Hver gang, nogen støder mod vores butiksrude, tænker jeg på, om det er et nyt indbrud«.

Hun kan også godt forstå den urmager, der i tirsdags skød de tre personer, som forsøgte at røve hans butik.

»Han havde haft indbrud seks gange. Når folk krænker ens private ejendomsret eller bliver ved med at stjæle ens personlige ting, kan man altså reagere meget drastisk«

For Ariane Bigler er løsningen ikke så kompliceret. Politiet skal øge patruljeringen foran de udsatte smykke og urforretninger.

»Man kunne jo indføre gadebetjenten igen, ligesom man havde for nogle år siden. Det tror jeg helt klart, ville have en en præventiv effekt. For hvis først røveriet er sket, fanger de dem jo aldrig,« siger hun«.