Hver fjerde ung frygter at miste sit job

25 procent af de unge mellem 15 og 24 år er bange for at blive arbejdsløse. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

ARKIVFOTO 2009 af jobcenter i København.Hver fjerde ung i Danmark er i dag bekymret for at miste sit job Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager

Hver fjerde ung i Danmark er i dag bekymret for at miste sit job. Ifølge Danmarks Statistik er det et tal, der kun har været stødt stigende siden 2007. Dengang var tallet nede på 14 procent.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, som er professor på Aalborg Universitet, peger på, at forklaringen kan findes i den generelle holdning, der er til de arbejdsløse i Danmark:

»For øjeblikket er der en form for stigmatiserende effekt for de unge, der er arbejdsløse, fordi man så bliver betragtet som en, der er doven, eller som en der ikke slår til, også selvom man har gang i at blive godt kvalificeret til et eller andet,« siger han.

Kan også skyldes økonomi

Bent Greve, der er professor og arbejdsmarkedsforsker på RUC, mener, at forklaringen først og fremmest skal findes i den store arbejdsløshed, der lige nu er blandt unge:

»Der mangler jobmuligheder for unge, og det ved de unge godt,« siger han.

Ydermere siger Bent Greve, at de unge er særligt udsatte, hvis de bliver arbejdsløse, fordi de ofte mangler et økonomisk sikkerhedsnet. Hvilket han mener, kan være en særlig årsag til at netop de 15 til 24-årige frygter at miste arbejdet.

Den seneste opgørelse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd viser, at knap 40.000 unge under 30 er arbejdsløse i dag.