Hver fjerde tatoverede oplever gener

Op mod hver fjerde dansker med farvetatoveringer oplever problemer. Det får ministre til at søsætte kampagne, der skal få folk til at tænke sig om, inden de lægger sig under nålen.

Foto: Bax Lindhardt

Det er ikke kun navnet på den afdøde hund eller favoritfodboldholdet, der bliver siddende på overarmen for evigt. Det kan en række ubehagelige gener udløst af tatoveringsfarver også.

Nye tal fra Miljøstyrelsen viser, at 22-25 procent af tatoverede med røde, gule eller grønne farver har gener fra deres tatovering. Tallene får miljøminister Ida Auken (SF) og sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at søsætte kampagnen »Think before you ink«, der skal få folk til at tænke sig om, inden de sætter sig i tatovørens stol.

»Med kampagnen vil vi gerne opfordre folk til at tænke sig om, før de lægger sig under nålen, for tatoveringer kan give for eksempel kløe eller udslæt. Blandt andet på grund af de kemiske stoffer i farverne. Vi giver derfor gode råd om tatoveringsfarverne, hvordan man finder en dygtig tatovør, og hvordan man kan pleje sin tatovering,« siger miljøminister Ida Auken i en pressemeddelelse.

Sundhedsminister Astrid Krag supplerer:

»Jeg håber, kampagnen vil få folk til at tage sig tid til at finde en god tatovør, der har det fornødne faglige kendskab, god hygiejne og giver kunderne den nødvendige information om risiciene ved at få en tatovering. For selv om en tatovering kan se flot ud, skal man tænke sig grundigt om, inden man smider tøjet og lægger sig på briksen,« siger hun.