Hver fjerde dansker vil forbyde salg af fyrværkeri til private

Det seneste års terrorangreb og andre skræmmende begivenheder har sået en frygt hos mange danskere, som nu også kommer til udtryk i en bekymring for fyrværkeri, vurderer forsker. To danske byggemarkeder overvejer at følge svenske Bauhaus' eksempel og stoppe salget næste år.

Det er kun 35 pct. af de adspurgte i Gallups rundspørge, der faktisk investerer i fyrværkeri til nytår. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nytårsaften kl. 00. Glassene er fyldt med boblende væsker og de tomme flasker placeret på veje og i haver, så de kan bruges som affyringsramper til det indkøbte fyrværkeri.

Nytårsfyrværkeriet er en tilbagevendende tradition over hele landet. Men også en tradition, som mange danskere gerne ville være foruden.

En rundspørge, som TNS Gallup har foretaget for Berlingske, viser således, at over en fjerdedel af de adspurgte går ind for et forbud mod salg af fyrværkeri til private.

En skepsis, der ifølge adjunkt ved Aarhus Universitet Andreas Lieberoth, der forsker i pædagogisk psykologi og som har fulgt debatten om fyrværkeri de seneste år, er vokset frem i løbet af året.

»Havde du spurgt for et år siden, havde folk nok ikke haft så mange andre ting at være bange for. Men det forgangne år har været præget af flere risici - der er sket mange skræmmende ting ude i verden,« siger han og nævner terroranslag og valget af Donald Trump som USA's næste præsident som eksempler på begivenheder, der har fået »bekymringen til at smitte«.

Byggemarkeder overvejer at indstille salg

I Sverige har byggemarkedskæden Bauhaus som konsekvens valgt at stoppe salget af fyrværkeri i de svenske varehuse. Det sker for at minimere risikoen for ulykker, og for dyrenes og miljøets skyld, fortalte marketingschef Johan Saxne tidligere på måneden til Ritzau.

Berlingske har ligeledes taget kontakt til to af de store danske byggemarkeder, der sælger fyrværkeri - Bauhaus Danmark og Silvan - for at høre, om de kunne finde på at forbyde salg af fyrværkeri i Danmark.

»Det er ikke noget, jeg vil sige direkte, men det tenderer i den retning,« konstaterer adm. direktør Mads Jørgensen hos Bauhaus Danmark.

Hvert år i januar evaluerer byggemarkedskæden fyrværkerisalget, og udviklingen de seneste fem år er langsomt gået i retning af at droppe salget hos Bauhaus Danmark, men foreløbigt har hensynet til de fyrværkeribegejstrede kunder vundet, siger Mads Jørgensen.

Hos Silvan har man over de seneste år også nedskaleret og gør det »endnu mere i år«, bl.a. ved kun at reklamere for fyrværkeri mellem jul og nytår.

»Vi er ikke kommet dertil, hvor vi oplever, at den danske befolkning har givet udtryk for det samme, som vi ser i Sverige. Men vi kan godt mærke, at det peger i den retning. Vi har dog stadig en del kunder, der gerne vil købe fyrværkeri hos os,« siger indkøbsdirektør Henrik Kjeldsen.

Hverken Silvan eller Bauhaus har lyst til at oplyse deres omsætning på fyrværkeri, men begge forretninger fortæller, at fyrværkeri efterhånden udgør en lille del af den årlige omsætning.

Heller ikke på landsplan findes der en opgørelse over, hvor mange penge der årligt sælges fyrværkeri for i landet. Men Fyrværkeribrancheforeningen oplyser, at der årligt importeres for 200 millioner kroner - og dertil skal så lægges detailbutikkernes fortjeneste på salget.

Er fremtiden offentlige fyrværkerishows?

I flere lande - blandt andet Australien - er salg af fyrværkeri til private allerede forbudt.

Som alternativ bliver der til årsskiftet  arrangeret store, offentlige fyrværkerishows blandt andet foran det t ikoniske operahus i Sydney, hvor folk rejser til langvejs fra og sidder klar flere timer før mørkets frembrud for at se showet.

Og skal man tro Gallups rundspørge er det en model, som en del danskere gerne vil adoptere. Godt en tredjedel, eller 35 procent, svarer således, at store kommunalt organiserede fyrværkerishows er en god idé som alternativ til privates fyrværkeri.

Den konstellation vækker dog ikke begejstring hos Fyrværkeribrancheforeningen, der peger på flere risici.

»Hvis man stopper med at sælge fyrværkeri i de danske detailbutikker, bliver markedet for ulovligt fyrværkeri meget større. Det vil være en ret stor konsekvens, som man skal huske at tage i betragtning,« advarer direktør Karsten Nielsen, der glæder sig over, at det er et mindretal af danskerne, der går ind for et forbud mod salg til private.

I 2004 blev reglerne for fyrværkerisalg og -opbevaring skærpet for at højne sikkerheden omkring krudtet. Det skete efter, en fyrværkerifabrik eksploderede i Seest ved Kolding samme år og ødelagde flere huse og dræbte en brandmand. Siden er salget faldet betydeligt - der importeres omkring 30 procent mindre i dag end i 2004 - og det er nu kun lovligt at affyre fyrværkeri fra 27. december til 1. januar.

De skærpede regler er dog ikke det tungeste argument, når Andreas Lieberoth skal forsøge at vurdere, om et forbud mod salg til private er på vej i Danmark. Han tror ikke på et forbud, for interessen for krudtet og for spændingen er der, og den bliver kun antændt af den bekymring, der ulmer.

»At nogen bliver forskrækket over fyrværkeriet, gør det i virkeligheden kun mere interessant for andre at fyre af. Talen om forbuddet bestyrker ritualet om, at det er forbudt,« siger Andreas Lieberoth, der også selv har planer om at skulle fyre en anelse fyrværkeri af.