Hver fjerde dansker har svært ved at sove

Flere og flere danskere bøvler med søvnproblemer, og samtidig viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af os tager tablets eller telefoner med i seng. Koblingen er klar og bekymrende, mener eksperter.

Søvnen er vigtig, og vi forstyrrer den, når vi har smartphones, tablets eller anden elektronik som senge­kammerater, lyder advarslen fra eksperter. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Søvnbesvær plager en fjerdedel af danskerne så ofte, at de har svært ved at falde i søvn eller er vågne i længere tid midt om natten en gang om ugen eller tiere. Det viser en undersøgelse, som Coop Analyse har lavet for medlemsbladet Samvirke, og siden danskerne sidst svarede på det samme spørgsmål i 2009, er tallet fordoblet.

I dag er det samtidig næsten halvdelen af danskerne, der ser fjernsyn eller bruger deres smartphone, computer eller tablet i sengen, inden de skal sove. Og sammenhængen er svær at komme uden om, og udviklingen får eksperter til at hive en advarende pegefinger frem. For søvnen er vigtig, og vi forstyrrer den, lyder det.

»Rent mentalt indstiller man sig ikke på at skulle sove. Man er stadig i gang og skal tage stilling til en hel masse ting – om det er sociale medier, spil, eller man får arbejdsmails,« siger Torben Jager Petersen, som er søvnspecialist, psykolog og leder af det private søvninstitut ScanSleep.

Travlheden slæbes med i seng

Torben Jager Petersen forklarer den markante stigning i danskere, der sover dårligt, med, at arbejdet i dag flyder ind over fritiden.

Også professor i klinisk neurofysiologi Poul Jørgen Jennum, der er overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet, peger på pressede arbejdsforhold og større krav til præstationer som en afgørende faktor.

»Vi trækker vores problemer ind i søvnen, fordi vi ikke har en deaktiveringsfase,« siger han.

Ifølge professoren viser store internationale undersøgelser, at den samlede søvntid gennem flere årtier stille og roligt er faldet, og at søvnproblemer rammer flere og flere.

Kroppen er bygget til at kunne fungere med mindre søvn i perioder, men det er problematisk, hvis lyset fra skærmene og tanker om morgendagen får lov at påvirke nattesøvnen for ofte over længere tid.

»Vi bliver dårligere til at koncentrere os og til at tænke. Derefter bliver man mere aggressiv, får svært ved at overskue problemstillinger, og humøret bliver dårligt,« forklarer seniorforsker Birgitte R. Kornum fra Glostrup Hospital.

Hjernen har brug for søvn for at fungere, og den har brug for søvn hver dag, understreger hun.

Vigtig hjerneopvask

Maiken Nedergaard har forsket i de specielle mekanismer, som starter, når kroppen sover, og det er processer, som simpelthen ikke kan foregå, mens vi er vågne, fortæller hun.

»Søvnen sætter en form for opvaskning af hjernen i gang, og den skyller alle de affaldsstoffer, der ophober sig i hjernen, mens vi er vågne, ud,« siger hjerneforskeren fra Københavns Universitet.

Nervecellerne i hjernen er meget følsomme over for deres omgivelser, og i løbet af en dag efterlader de biologiske processer i hjernen stoffer, som i store mængder blandt andet i værste fald kan føre til Alzheimers. Mennesker vil ligesom alle andre organismer dø, hvis de aldrig får lov at sove, forklarer Maiken Nedergaard.

Hjernen er imidlertid temmelig robust, og derfor skal man ikke bekymre sig over at miste en halv nat engang imellem, mener Torben Jager Petersen.

»Småbørnsforældre ville være døde for længst, hvis det var så farligt i kortere perioder. Det farlige kommer, når man bliver ved med at have de her problemer,« pointerer søvn-specialisten.