Hver fjerde dansker går ind for dødsstraf

Selvom ingen politiske partier i Folketinget går ind for dødsstraf, er det alligevel politikernes medansvar, at en ud af fire danskere gør det. Det siger en juraprofessor, der også revser medierne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver fjerde dansker går ind for dødsstraf. Det skriver Søndagsavisen med henvisning til en meningsmåling foretaget af YouGov for avisen.

944 danskere er blevet spurgt til deres holdning omkring dødsstraf, og her siger omkring 25 procent altså, at holdningen er positiv.

Det er blandt andet politikernes og pressens skyld, siger juraprofessor Eva Smith.

- Jeg er fuldstændig overbevist om, at politikerne har en del af skylden. For den retorik, de anvender, har været med til indirekte at skærpe hårdheden i samfundet. Men det er også pressens skyld, for I svælger i de her forbrydelser, siger Eva Smith, der er professor i straffeproces og formand for Det Kriminalpræventive Råd, til Søndagsavisen.

Ingen af Folketingets partier går dog ind for dødsstraf, men Eva Smiths udtalelser møder ikke desto mindre opbakning hos en professor i retorik.

- Medierne har fundet ud af, at det er meget salgbart at svælge i uhyrlige og meningsløse forbrydelser. Politikerne er så gået endnu videre og har talt om strengere og strengere straffe i de sidste godt og vel 10 år, og det har været med til at skabe en hårdere tone i befolkningen, siger professor Christian Kock til Søndagsavisen.

I en anden måling har Søndagsavisen taget udgangspunkt i en række konkrete forbrydelsesformer, og det gør opbakningen til dødsstraf markant større.

Blandt de 1.009 adspurgte i meningsmålingen om de konkrete forbrydelser, siger 43 procent, at de enten er helt enige eller overvejende enige i, at dødsstraf er den mest retfærdige straf til kriminelle, der har dræbt mere end én person.

De tal undrer dog ikke, siger en forsker.

- Det er klart, at når mennesker bliver stillet over for helt konkrete hændelser, kan de langt lettere relatere til det. Der vil følelser forstærke deres holdning om fordelene ved dødsstraf, siger Arthur Stroud, ph.d. i psykologi og forsker ved Københavns Universitet, til Søndagsavisen.

I januar i år var det hver femte dansker, der gik ind for dødsstraf, viste en måling foretaget af Rambøll Management/Analyse Danmark for Jyllands-Posten.