Hver fjerde dansker: Forbyd tobakssalg

Selv om flere danskere ifølge ny undersøgelse er klar til at forbyde tobak, støtter Kræftens Bekæmpelse ikke et forbud nu og her.

Foto: JØRGEN JESSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et forslag fra professor Knud Juel om, at ingen født efter år 2000 skal have lov til at ryge, har skabt stor debat. Og flere end hver fjerde dansker er faktisk klar til et forbud mod salg af tobak inden for de næste fem år af hensyn til netop folkesundheden, og mere end hver tredje mellem 18 og 29 år.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for metroxpress.

»Det er rigtigt interessant, for det viser, at kulturen har ændret sig i retning af, at rygning ikke længere er naturligt. Der er da heller ingen tvivl om, at hvis tobakken først kom på markedet i dag, ville den blive forbudt,« siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Alligevel støtter Kræftens Bekæmpelse ikke et forbud her og nu.

»Nej, vi tror mere på frivillighedens vej, bedre hjælp til rygerne og ikke mindst arbejde for, at børn og unge ikke bliver rygere. Og så ser vi gerne en politisk målsætning som i Finland, hvor man arbejder på, at ingen ryger mere i 2040,« siger Mette Lolk Hanak.

En af dem, som varmt støtter et forbud, jo før jo bedre, er nyrekræftlæge Frede Donskov, som peger på, at mange sygdomme kan forhindres ved rygestop:

»Jeg synes, det er fantastisk, at vi er kommet så langt, at en fjerdedel går ind for forbud, for tobakken slår ihjel. Den tager jo vore kære fra os, og det må vi da prøve at forhindre.«

British American Tobacco, der blandt andet producerer Prince, Kings og Cecil, er dog skeptisk over for et forbud, fortæller firmaets talsmand i Danmark, Jacob M. Lund:

»Et forbud mod tobak i Danmark vil betyde, at organiseret kriminelle vil opleve en markant styrkelse af deres forretning. Det er næppe en fordel for Danmark.«