Hver fjerde 8.-klasseelev er ikke klar til en ungdomsuddannelse

En undersøgelse af landets i 8. klasse viser, at hver fjerde ikke er egnet til at gå videre på en ungdomsuddannelse. Undervisningsminister vil hjælpe ikke-parate elever.

Knap hver fjerde elev i de danske 8. klasser har ikke det, der skal til, hvis skoletilværelsen i morgen blev skiftet ud med en plads på en ungdomsuddannelse.

Det viser en ny vurdering af landets 8. klasser, som Undervisningsministeriet satte i gang sidste år.

Skolelærere har tidligere vurderet 9. klasseelevers såkaldte uddannelsesparathed, men vurderingen omfatter nu også 8. klasserne. På den måde kan skolerne tidligere sætte ind med målrettet undervisning for de elever, der har længst vej til at være parate til at gå videre med uddannelsen.

»Nu har vi både 8. og 9. klasse til at sætte ind og lave en individuel plan for de unge, så de forhåbentligt bliver klar til en ungdomsuddannelse,« siger undervisningsminister Christine Antorini (S), som havde forventet, at antallet af »uegnede« elever ville have været omkring 20 procent.

»Desto vigtigere er det, at vi har lavet en folkeskolereform, der giver et fagligt løft, og at vi tager fat i de unge i 8. klasse. Tidligere skete det i 9. klasse, og der var det svært at nå at sætte ind, og man kunne se, at mange for eksempel startede på en erhvervsuddannelse, men faldt fra. Nu har man ekstra tid til at blive både fagligt og personligt klar,« siger Christine Antorini.

De elever, der skal have en hjælpende hånd, vil fremover få mulighed for at få en personlig vejledning og få lagt en handleplan. Og lykkes det ikke for eleven at nå et niveau, der giver grønt lys videre i uddannelsen, når folkeskolen er færdig, så er det også håb, understreger undervisningsministeren.

»De elever, der er ikke-parate umiddelbart efter 9. klasse, skal have hjælp til at vælge et af de andre tilbud, der kan gøre dem klar til en ungdomsuddannelse. Det kan eksempelvis være en erhvervs-10. klasse eller en produktionsskole,« siger Christine Antorini.