Hver fjerde 15-årige dreng har røget hash

Næsten en fjerdedel af drengene i landets 9. klasser har prøvet at ryge hash. Eksperter er bekymrede, men ikke overraskede.

Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når landets 15-årige drenge skal til fest, er det ikke kun øl, cigaretter og vodka, der kommer på bordet.

Knap hver fjerde dreng i 9. klasse har nemlig prøvet at ryge hash, viser Skolebørnsundersøgelsen 2014, som Statens Institut for Folkesundhed står bag, skriver Jyllands-Posten mandag.

23 procent af de 15-årige drenge svarer i undersøgelsen, at de har røget hash, og blandt pigerne er andelen 11 procent. Samlet set er det knap hver femte - 17 procent - af landets 15-årige, der har eksperimenteret med joints.

Tallet overrasker ikke ungdomsforsker Birgitte Simonsen, der tidligere har undersøgt brugen af hash på ungdomsuddannelser. Alligevel er hun bekymret over, at så mange af de 15-årige har prøvet at ryge hash.

»Det er bekymrende, men det kommer ikke bag på mig. Hash er blevet mainstream, og det er det rusmiddel, der er grund til at bekymre sig om, for det er det, de unge benytter, mens det er meget få, der tager andre rusmidler,« siger hun til Jyllands-Posten.

Ungdomsforskeren mener, at både forældre og børn tegner et alt for romantisk billede af hash som noget, der ikke er skadeligt. Det er det heller ikke i langt de fleste tilfælde, men nogle unge risikerer at udvikle et mere omfattende hashforbrug, der kan gå ud over deres skolegang, betoner seniorforsker ved SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - Signe Ravn.

Hun mener især, at man skal være opmærksom på de 11 procent af drengene, der svarer i undersøgelsen, at de har røget hash inden for den seneste måned. Hos pigerne er andelen fem procent.