Hver femte kvinde lider af uforklarlige smerter

Nyt studie viser, at flere end hidtil antaget lider af en funktionel sygdom - smerter i kroppen, som der ikke findes en fysiologisk forklaring på. Den første befolkningsundersøgelse skal nu finde årsagen til sygdommen.

Lykke Rahbek Poulsen lider af fibromyalgi, en funktionel lidelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maven gør ondt. Hovedet er ved at eksplodere, og svimmelheden er næsten ikke til at holde ud.

Mange danskere oplever fysiske symptomer, der er så slemme, at de har svært ved at fungere i dagligdagen.

De første resultater af en ny befolkningsundersøgelse viser, at 17 procent af kvinderne og 10 procent af mændene på et tidspunkt har fået af vide af deres læge, at de har en funktionel lidelse.

Patienterne henvender sig til deres læge med muskler, der er ømme, og en træthed, der er som en tung dyne, der har lagt sig over hele tilværelsen. Man har troet, at cirka 300.000 danskere har en funktionel lidelse, men det tal viser sig nu at være højere, og ifølge Torben Jørgensen er der god grund til at tage de diffuse symptomer alvorligt.

»Vi har et stort problem, for vi har mennesker med symptomer, som de er meget generede af. Det påvirker deres hverdag og ødelægger deres liv, når det er rigtig slemt, så derfor er vi nødt til at finde ud af, hvad det her er,» siger professor og forskningschef Torben Jørgensen.

Funktionelle lidelser er en betegnelse for diagnoserne Fibromyalgi, Piskesmæld, Kronisk Træthedssyndrom, Irriteret Tyktarm og Dufte- og Kemikalie Overfølsomhed. Symptomerne hos patienterne er fysisk smerte og træthed, uden at lægerne kan finde en fysiologisk forklaring.

Fejlbehandling er ikke ukendt

Det overraskende resultat af befolkningsundersøgelsen sker samtidig med, at en række fremtrædende behandlere har rettet henvendelse til Folketingets sundhedsudvalg. De mener, at patienter med funktionelle lidelser behandles stedmoderligt.

»Patienterne oplever ofte, at de mødes af et system, der hverken tager dem alvorligt eller håndterer dem kompetent. Følgen er unødvendige lidelser for mange tusinde mennesker. Sygdomme, der kunne behandles, fører til årelange invaliderende forløb, hvor patienterne må løbe spidsrod mellem sundhedsvæsenets mange specialer, og hvor skadelig fejlbehandling ikke er ukendt,« skriver forskerne i deres henvendelse til Folketinget.

I Sundhedsministeriet mener man, at funktionelle lidelser er et komplekst område, som skal tages alvorligt.

»Patienterne må på ingen måde opleve, at deres problemer ikke tages seriøst. Sundhedsstyrelsen er derfor allerede i gang med at lave faglige anbefalinger til organiseringen af udrednings- og behandlingstilbuddene, så vi også sikrer sammenhæng og vidensdeling mellem behandlingsstederne,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby i et skriftligt svar til Berlingske.

Sundhedsstyrelsens forventes at komme med deres anbefalinger i midten af året.