Hver femte folkeskolelærer er ikke uddannet

10.000 lærere, der arbejder i den danske folkeskole, har ikke gennemgået en læreruddannelse. Danmarks Lærerforening kalde tallet bekymrende højt.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann

Hver femte lærer i den danske folkeskole har ikke en læreruddannelse, skriver Jyllands-Posten.

En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at i november 2013 havde 10.000 ud af 55.370 folkeskolelærere ikke en læreruddannelse, 4.000 havde kun en gymnasieuddannelse, mens 4.400 havde taget en anden mellemlang videregående uddannelse.

Tallene bekymrer Bjørn Hansen, der er formand for det uddannelsespolitiske udvalg i Danmarks Lærerforening.

»Uanset om du er kandidat i et fag, har du ikke de didaktiske kompetencer med dig fra en læreruddannelse, og du har ikke lært at organisere undervisningen. Og hvis du kun har en studentereksamen, er der stor risiko for, at du slet ikke har fagligheden til at sikre, at eleverne lærer det, de skal,« siger Bjørn Hansen.

Flere steder i landet bliver der lige nu ansat flere lærere uden læreruddannelse, fordi der ifølge Bjørn Hansen er mangel på uddannede lærere, og fordi mange lærere går på pension på grund af de ændrede arbejdstidsregler og på grund af skolereformen.

Et politik flertal har bestemt, at seneste i 2020 skal alle danske skolelærere have undervisningskompetence i alle de fag, som de underviser i og givet i alt en milliard kroner til at nå det mål, skriver Jyllands-Posten.