Hver femte dreng overvejer købesex

Mere end hver femte dreng mellem 15 og 19 år overve­jer at gå til en prostitueret. Minister vil ændre de unges holdning.

Foto: Maria Hedegaard

»Det var ligesom at ringe og bestille en pizza.«

Søren Westh fra Hvidovre var bare 18 år, da han løftede røret og bestilte tid hos en luksusluder første gang. I dag er han 24 år og har købt sex fem gange. Det skriver metroXpress.

Det har han ingen skrupler over, og han er langtfra alene. Flere end hver femte dreng mellem 15 og 19 år - helt præcist 22 procent - overvejer at købe sig til sex.

Det viser en ny undersøgelse fra Velfærdsministeriet, skriver metroXpress.

Samtidig mener over halvdelen af drengene, at det er helt fint, hvis vennerne køber sex, og 37 procent synes, det er okay, at piger modtager penge eller gaver for et blowjob.

Undersøgelsen danner baggrund for Velfærdsministeriets nye kampagne, der skal få unge mænd til at sige nej til købesex. Kampagnen skydes i gang i dag med annoncer, hjemmesiden www.hvembetalerprisen.dk og undervisningsmateriale til de ældste folkeskoleklasser og ungdomsuddannelserne landet over.

»Det er overraskende mange, der overvejer at købe sex. Vi skal have fat i dem i en tidlig alder. For jo yngre man er, første gang man køber sex, jo større er risikoen for at blive fast køber som ældre,« siger velfærdsminister Karen Jespersen (V) til metroXpress og tilføjer, at det er et skråplan, at så mange unge mænd og også kvinder finder det acceptabelt, at kvinder modtager gaver eller penge for sex.

Mandeforsker Kenneth Reinicke, RUC, er knap så overrasket som ministeren.

»Mange af de her fyre tænker, at det ikke kan skade, og at den prostituerede gør det frivilligt, når hun ser godt ud og smiler. Drengene opfatter det som dragende med de røde lamper, det hemmelige og alt det, de ikke tør spørge kæresten om at gøre. Samtidig giver det i nogle kredse status hos vennerne at prale med et luderbesøg,« siger Reinicke til metroXpress.

Forskeren har sympati for kampagnen, men tvivler på effekten.

»Politikerne skal tage sig sammen og forbyde købesex. Det vil batte noget. Indtil det sker, bør de unge mænd rive den af eller tænke på noget andet,« siger han til metroXpress.

Unges holdning til prostitution:
• 22 procent af alle drenge mellem 15 og 19 år overvejer at gå til en prostitueret. Det samme gælder to pro­cent af pigerne.

• 53 procent af drengene synes, det er i orden at købe sex. Det samme gælder 19 procent af pigerne.

• 37 procent af drengene synes, det er i orden, at piger modtager gaver eller penge for oralsex. Det samme gælder 10 procent af pigerne.

• 14 procent af alle danske mænd har været hos en prostitueret.

Kilde: Servicestyrelsen, Velfærdsministeriet.
1.300 unge i alderen 15-19 år fra de ældste klasser i folkeskolen og ungdomsuddannelser landet over har deltaget i undersøgelsen, der blev gennemført fra 28. august til 12. september 2007.

Kilde: Metroxpress