Hver femte dansker vil forbyde rygning i private lejligheder

17 procent af danskerne går ind for forbud mod rygning i lejligheder, og et flertal er klar til at indføre begrænsninger for rygetrængende beboere i etagejendomme.

Foto: JØRGEN JESSEN

Rygning kan være generende, specielt hvis man bor i lejlighed, hvor røgen har det med at trænge ind gennem gulve og sprækker. Og noget tyder på, at danskerne er klar til at stramme kravene til rygere, der bor i lejlighed.

Syv ud af ti danskere, der bor i lejlighed, er klar til at indføre rygebegrænsninger under en eller anden form i etageejendomme. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Bolius, Boligejernes Videncenter.

Hver femte - 17 procent - går ind for et direkte forbud mod rygning i den enkelte lejlighed og på de tilhørende altaner.

Det er især de unge, der er klar til at indføre begræsninger over for rygerne. De unges hårde kurs overrasker ikke Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

»Mange unge i dag er jo vokset op i en kultur, hvor der ikke må ryges indendørs. De er ikke udsat for røglugt så massivt, som man var tidligere, og det ændrer deres syn på, hvor man må ryge,« siger hun til Bolius’ magasin, Bedre Hjem.

Det er dog ikke helt enkelt at indføre forbud mod rygning i lejligheder for nuværende beboere. Alle medlemmer i ejer- eller andelsforeninger skal således være enige om et forbud - er bare én beboer imod, kan et forbud ikke vedtages. Derimod kan man godt vedtage et rygeforbud for kommende beboere.

I lejelejligheder skal der fra begyndelsen stå i lejekontrakten, at rygning i lejligheden er forbudt. Her er det ikke muligt at forbyde rygning for nye beboere, da udlejeren ikke må stille enkelte lejere ringere end andre.

YouGov-undersøgelsen for Bolius bygger på 1.006 besvarelser fra et repræsentativt udsnit af de i alt 1.466.345 danskere over 18 år, der bor i etageejendomme. Svarene er fra både ejere, andelshavere og lejere - dog flest lejere.