Hver femte dansker holder fast i cigaretterne

Det vækker bekymring hos Kræftens Bekæmpelse, at 22 procent af befolkningen ryger.

Arkivfoto. 22 procent af danskerne ryger, viser ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Efter årtier med et konstant fald i antallet af danskere, der ryger, er udviklingen gået i stå. Siden 2011 er andelen af rygere ikke faldet.

Det viser den årlige undersøgelse af danskernes rygevaner, som Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen har foretaget.

22 procent af danskerne ryger, viser undersøgelsen. Heraf tænder 16 procent dagligt mindst én cigaret.

Tallene vækker bekymring hos Kræftens Bekæmpelse.

»Det er ikke godt nok. Vi er nødt til at have flere spillere på banen, hvis vi skal knække kurven. Vores mål er, at ingen børn og unge ryger i 2030.«

»Det kan kun lade sig gøre, hvis virksomheder, organisationer, uddannelser og alle andre arbejder sammen,« siger Niels Them Kjær, projektchef i Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

Men hvis kurven skal knækkes, og antallet af rygere bringes ned, kræver det en strammere lovgivning, vurderer Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge ved Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.

»Det, der virker allerbedst - bedre end alle andre tænkelige initiativer tilsammen - er at skrue mærkbart på prisen.«

»Hvis den blev hævet til for eksempel 100 kroner for en pakke cigaretter, så skal jeg love dig for, at der ville ske et fald,« siger Charlotta Pisinger til Politiken.

/ritzau/