Hver femte bliver kunstigt gravid

Læger både herhjemme og i udlandet advarer om, at 15-20 pct. af en børneårgang i nær fremtid vil skulle undfanges i laboratorier. Politisk flertal vil forebygge den lave fertilitet på linje med andre store folkesygdomme.

15-20 pct. af en årgang vil i nær fremtid blive til i laboratorier. Montage: Dorthe Ørsig Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Læger både herhjemme og i udlandet advarer om, at 15-20 pct. af en børneårgang i nær fremtid vil skulle undfanges i laboratorier. Politisk flertal vil forebygge den lave fertilitet på linje med andre store folkesygdomme.

Hvert femte barn vil snart skulle undfanges i petriskåle, hvis udviklingen i kvinders fødemønster fortsætter.

Advarslen kommer fra fertilitetseksperter både herhjemme og i udlandet, hvor efterspørgslen på kunstig befrugtning er steget voldsomt parallelt med den stigende alder blandt fødende.

Et politisk flertal i Folketinget vil nu sætte danskernes ufrugtbarhed højt på dagsordenen sammen med andre folkesygdomme. Flere partier presser på for, at regeringens kommende »forebyggelseskommission« også skal fokusere på ringe frugtbarhed.

I dag undfanges 7,2 pct. af en dansk børneårgang kun stigt, viser de seneste tal fra Dansk Fertilitetsselskab, men i fremtiden kan andelen blive så stor som 15-20 pct., mener overlæge Svend Lindenberg, privatklinikken Nordica i København.

- Det er skrækscenariet. Vi kan se, at siden midten af 1990erne er de fødende kvinder i gennemsnit blevet et år ældre, og brugen af kunstig befrugtning er steget med 50 pct. De to kurver følges fuldstændig ad og vil gøre det fremover, siger Svend Lindenberg.

Han bakkes op af cheflæge Karsten Petersen, klinikken Ciconia, Århus:

- Alderen er den vigtigste årsag til barnløshed, derfor kan man sagtens forestille sig, at dobbelt så mange børn vil skulle undfanges med hjælp fra lægerne. Måske vil kvinder stadig kunne få det første barn naturligt, men nummer to vil knibe, siger Karsten Petersen, der også er næstformand i Dansk Fertilitetsselskab.

I udlandet slås fertilitetslægerne også med følgerne af, at stadig flere kvinder bruger 20erne og 30erne på karriere frem for børn. Professor Bill Ledger, universitetet i Sheffield, mener, at Europa står over for en tidsindstillet fertilitetsbombe.

Allerede i dag har hvert sjette par problemer med at undfange:

- Forekomsten af infertilitet vil blive fordoblet i løbet af de næste ti år; problemet vil ramme hvert femte par i stedet for hver sjette, siger Bill Ledger, en af Englands førende fertilitetseksperter.

Globalt er det ikke kun kvindernes alder, men også sygdomme som klamydia og fedme, der truer fertiliteten. Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) ser gerne et øget fokus på området, men om fertilitetsproblemerne skal med i forebyggelseskommissionen, har han endnu ikke taget stilling til.