Hver dag afslører vagter forsøg på at smugle våben ind i byretten

Et forsøg med lufthavnslignende kontrol ved indgangen til fem byretter udløber ved årsskiftet, men en optælling viser, at antallet af »fund« er massivt. Retspræsident i Retten på Frederiksberg fortæller om knive og tåregas konfiskeret ved indgangen.

I 2015 blev der indført kontrol ved indgangen til byretterne i København, Aarhus, Aalborg, Frederiksberg og Glostrup. Arkivfoto. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du skal tømme lommerne, din taske bliver gennemlyst, og du skal gå gennem en metaldetektor.

Det minder om turen gennem en lufthavn, men der er i virkeligheden tale om den kontrol, der har været i de fem byretter i København, Glostrup, Aarhus, Aalborg og Frederiksberg siden 2015. En kontrol, der ifølge Avisen Danmark og JydskeVestkysten i gennemsnit resulterer i »fund« hver dag. Der bliver blandt andet beslaglagt knive, strømpistoler og skruetrækkere.

Kontrollen blev indført på forsøgsbasis efter et tragisk attentat i fogedretten i Københavns Byret 16. september 2014, hvor en bitter strid om forældremyndighed skulle afgøres, og en morfar med en oversavet jagtriffel skød sin datters eksmand og dennes advokat.

Avisen Danmark, der udkommer sammen med flere af Jysk Fynske Mediers dagblade, har fået adgang til byretternes indrapportering fra kontrollerne fra de første tre måneder af 2017.

I hver af byretterne er der gjort »fund« mellem 65 og 187 gange om måneden, og heraf er op til 18 af genstandene ulovlige. I alt blev 75 ulovlige genstande konfiskeret i de fem retters kontrol i første kvartal af 2017, skriver Jydske Vestkysten.

Avisen har talt med retspræsident i Retten på Frederiksberg, Christian Lundblad, om kontrollen. Han fortæller, at de især finder ting, når retten behandler banderelaterede sager.

»Vi finder typisk knive, også knive der ligesom er skjult i kreditkort. Tåregas. Jeg husker ikke, at vi har fundet skarpladte skydevåben. Vi oplever dog også, at folk vender om, når de ser, at der er adgangskontrol, så det her handler også om, hvad vi ikke finder. Jeg er sikker på, at man vil kunne finde ting og sager, hvis man i udvalgte sager gennemsøger buskadser omkring retten. Men vi finder også genstande i forbindelse med fogedsager,« siger han.

Christian Lundblad deltog selv for nylig i en sag med en psykisk syg mand, der ankom til retten med en stor dolk ved benet, som blev opdaget.

»Det kunne have resulteret i hvad som helst, hvis vi ikke havde haft kontrollen,« siger Christian Lundblad til JydskeVestkysten.

Kontrollen ved de fem byretter blev i 2016 forlænget til udgangen af 2017, og ifølge Avisen Danmark står den til at blive forlænget ind i 2018. Det ønsker Domstolsstyrelsen dog ikke at bekræfte. Kontrollen, der koster 11-12 millioner kroner om året, er i øjeblikket finansieret af opsparede midler i Domstolsstyrelsen.