Hver anden unge kvinde bruger fortrydelsespiller

46 procent af danske kvinder mellem 18 og 30 år har taget en fortrydelsespille. En gynækolog efterlyser bedre vejledning til de unge kvinder.

MODELFOTO. Hver anden kvinde mellem 18 og 30 år har prøvet at tage en fortrydelsespille. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto/Iris

Sex uden beskyttelse er et hit blandt unge. For skulle der ske en smutter, kan man jo altid tage en fortrydelsespille.

Det ser ud til at være mantraet for hver anden ung kvinde mellem 18 og 30 år, skriver metroxpress. En ny undersøgelse blandt 1.200 danske, svenske og norske kvinder, foretaget af UserNeeds på vegne af Bayer Healthcare, viser, at 46 procent af de danske kvinder har taget fortrydelsespiller efter sex.

Et tal, der flugter med udviklingen i salget af fortrydelsespiller, som ifølge en opgørelse fra Statens Serum Institut over de sidste 10 år er fordoblet i Danmark.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det fordoblingen ikke et problem, men langt fra lige så sikkert som anden prævention:

»Overordnet kan man sige, at fortrydelsespiller er en nødløsning, hvilket navnet nødprævention, som de også kaldes, indikerer. Det er bedst, hvis parrene beskytter sig med almindelig prævention før eller under samlejet, da nødprævention ikke er lige så sikker som p-piller og kondomer,« siger Jens Heisterberg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsens afdeling for lægemiddelgodkendelse, til metroxpress.

Undersøgelsens tal overrasker ikke gynækolog Christine Felding. Hun fortæller, at flere unge kvinder end tidligere får foretaget frivillige aborter, og at ansvaret for problemet skal placeres hos de unge pigers forældre:

»De unge piger har deres seksuelle debut tidligere og tidligere og har derfor brug for råd og vejledning fra én, de holder af. Desværre har forældrene ofte skyklapper på. Det betyder, at mange unge kvinder automatisk vælger p-pillen, selv om de ville opnå større sikkerhed med en langvarig præventionsform som for eksempel hormonspiralen,« siger Christine Felding.

BNB