Hver anden togafgang aflyses fra i morgen

DSB vil fra i morgen aflyse halvdelen af samtlige togafgange med s-tog, regional- og fjerntog. Det skyldes en overenskomststridig strejke blandt DSBs værkstedsmedarbejdere. Se her hvilke tog, der er aflyst.

En overenskomststridig strejke blandt værkstedsmedarbejdere i DSB har betydet aflysninger i onsdagens trafik på S-tog og fjern- og regionaltog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra i morgen vil hver anden af samtlige togafgange med DSB være aflyst. Det skyldes, at DSBs værkstedsmedarbejdere for tredje dag i træk har valgt at nedlægge arbejdet, og togvognene kan derfor ikke komme til reparation og vedligeholdelse.

- Halvdelen af de tog, der kører rundt om i landet vil være aflyste fra i morgen. Hvis der er en halv time i mellem afgangene normalt, vil der fra i morgen være en time mellem, siger informationschef i DSB, Tony Bispeskov, til Berlingske.

Aflysningerne gælder samtlige af DSBs afgange fra i morgen, både fjerntog, regionaltog og S-tog, forklarer han:

- På kystbanen vil der være tyve minutters drift, hvor der normalt er ti minutters drift. På S-togene vil der være tyve minutter mellem togene, hvor der normalt er ti. Dog kører vi hvert tiende minut på S-togslinjer i myldretiden, siger Tony Bispeskov.

Allerede fra i eftermiddag varsler DSB forsinkelser i togtrafikken, hvor DSB kører "færre og kortere tog," som det fremgår af deres hjemmeside. Ændringerne gælder regionaltog og fjerntog, mens S-togene kører efter almindelig køreplan onsdag eftermiddag.

Togene skal strække længere
Grunden til, at DSB fra i morgen indfører så massive aflysninger, er, at man vil spare på togene, så de - i tilfældet af at strejken fortsætter - kan række ind i juletrafikken. 

Bruger man alle togvognene uændret, vil der gå kortere tid, inden flere togsæt skal til reparation og derfor må udgå af køreplanen.

- Grunden er, at vi er nødt til at bruge togene på en hensigtsmæssig måde. Der kommer flere tog, der vil kræve vedligehold, som ikke kan få vedligehold. Så vi prøver at få togene til at strække så godt så muligt, forklarer Tony Bispeskov.

Juletrafikken er i spil
Informationschefen kan endnu ikke lave nogle garantier for juletrafikken.

- Vi kan ikke vide, hvor lang tid det varer, men planen vil vare ind i julen. Der er folk, der kommer til at blive påvirket af det her. Folk, der har købt en billet til et tog, som bliver aflyst, som må ind og finde et andet tog eller finde en helt andet løsning i forhold til komme frem til deres destination, siger Tony Bispeskov.

Pladsreservationen bliver i forbindelse med strejken også helt suspenderet af DSB, så man kan ikke længere købe sig til en plads i toget, som på grund af de mange aflysninger vil være overfyldte fra i morgen.

- Hvis du har købt pladsbillet til fredag, og dit tog er omfattet af aflysninger, så gælder pladsreservationen ikke længere. Du kan få pengene tilbage, men vi kan ikke leve op til løftet om pladsreservation, siger Tony Bispeskov.

DBS beklager
Han beklager meget, at strejken blandt værkstedmedarbejderne kommer til at gå så hårdt ud over passagererne.

- Det er en serviceforringelse, som vi er rigtigt kede af. Men der er ingen vej uden om, hvis vi også skal være sikre på at køre tog hen over julen, siger han.

DSB vil ikke råde passagererne til at købe billet for at komme hjem til jul endnu. Det er nemlig stadig uvist, hvilke afgange der kan blive aflyst. Desuden er det ikke muligt at købe pladsbillet til de enkelte afgange, fordi DSB har suspenderet pladsreservationen.

Du kan få et overblik over aflysninger og ændringer i trafikken på DSBs hjemmeside.

Tredje dag med strejke
Aflysningerne skyldes, at DSB Vedligehold strejker i strid med overenskomsten for tredje dag i træk, og DSB skriver i en pressemeddelelse, at det vil få en ”beklagelig konsekvens for DSB's kunder”.

- Det er helt uacceptabelt, at DSBs håndværkere med en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse tager kunderne som gidsler. Jeg vil derfor opfordre dem til øjeblikkeligt at genoptage arbejdet, udtaler DSB's konstituerede administrerende direktør Jacob Kjær i pressemeddelelsen.

DSB oplyser på sin hjemmeside, at passagerer, der ikke ønsker at rejse alligevel, kan få pengene retur for billetter og periodekort, uden gebyr. Det gælder også DSB Orange- og Print Selv-billetter.

Parterne mødes
Rejsetidsgarantien gælder også stadig. Det vil sige, at kunder, der er 30 minutter eller mere forsinkede, har ret til økonomisk kompensation eller en ny billet til en tilsvarende rejse. Pendlerrejsetidsgarantien gælder også.

I dag klokken 13 er der mulighed for at parterne når til enighed, når administrerende direktør Jacob Kjær og formanden for FO Metal, Flemming Rasmussen skal mødes.

Arbejdsnedlæggelsen skyldes, at Fællesorganisationen mener, at der endnu ikke er lavet fælles aftaler om løn og arbejdsforhold på værkstederne. DSB mener dog, at aftaler er indgået og ønsker ikke at forhandle om løn og arbejdsforhold udenom overenskomstforhandlingerne.

De blev lagt over i aktieselskabet DSB Vedligehold fra 1. januar i år. Selskabet DSB Vedligehold A/S har godt 1.000 håndværkere ansat.